Saudiarabien

Ambassadör: Kvinnor i Saudiarabien är bortskämda

Av: 

Martin Schori

Foto: Khalid Mohammed / AP

NYHETER

Att Saudiarabien valts in i FN:s kvinnokommission har lett till politiskt bråk i flera länder.

I Norge slår nu den saudiske ambassadören Esam Abid Al Thagafi tillbaka mot anklagelser om att man skulle vara det mest kvinnofientliga landet i världen.

”Våra kvinnor är bortskämda”, skriver han i en debattartikel.

Aftonbladet har tidigare berättat om vreden efter att Saudiarabien valts in i FN:s kvinnokommission.

Omröstningen var hemlig, och i flera länder reses nu kraven om att regeringarna måste berätta om hur de tog ställning. Sju länder röstade emot Saudiarabien, men vilka det rör sig om är okänt.

I Sverige har företrädare för oppositionen krävt att regeringen ska avslöja sin röst, vilket man hittills valt att inte göra.

– Regeringen måste lägga korten på bordet och berätta hur Sverige röstade. Jag hoppas att det inte är sant att man röstade in Saudiarabien, det land med det kanske absolut grövsta kvinnoförtrycket, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Även i Norge har det väckt debatt. Efter att norska politiker sagt att Saudiarabien är ”det värsta landet för kvinnor i världen” slår nu landets ambassadör tillbaka i en debattartikel.

I artikeln skriver Esam Abid Al Thagafi att beskrivningen av hans land är ”missvisande” och ”verklighetsfrånvänd”.

”Att kvinnor underläggs en manlig väktare handlar om att skapa trygghet för kvinnor, snarare än att frånta dem deras rörelsefrihet och självständighet. I Saudiarabien kan inte kvinnor köra bil, men istället har de en privatchaufför som kör dem var de vill, skriver han.

Kritiserar Norge

Han pekar också på att antalet kvinnor som kommit ut i arbetslivet vuxit från 46 000 till 560 000 på fem år. Ambassadören skriver också att saudiska kvinnor är bortskämda jämfört med västerländska kvinnor, som inte bör ses som en förebild. Han kritiserar också Norge för att inte ha lyckats utjämna löneskillnaderna mellan män och kvinnor.

Saudiarabien hamnade på plats 134 av 145 när FN år 2015 rankade länderna efter kvinnors rättigheter.

USA krävde omröstning

Även i USA har omröstningen väckt reaktioner. USA var det land som krävde en omröstning i ECOSOC, istället för att de nominerade länderna skulle väljas in utan omröstning, vilket är standardprocedur.

Detta var till exempel fallet när Iran valdes in till samma kommission år 2014. USA:s utrikesdepartement gick då till hårt angrepp mot beslutet, men kallade alltså inte till en omröstning. Det gjorde inte heller den borgerliga svenska regeringen, som nu kritiserar den sittande.

Något som utrikesminister Margot Wallström påpekar i ett inlägg på Facebook:

”Värt att notera i sammanhanget är att Jan Björklund var chef för det departement som ansvarade för FN:s kvinnokommission när Ecosoc med Sverige som medlem valde in Iran i kvinnokommissionen 2014”, skriver hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

LÄS OCKSÅ

Hon är gift med sin ’väktare’: ”Vi lever som i burar” – läs artikelserien om Saudiarabiens kvinnor

Publisert:

LÄS VIDARE

Wallström: Saudi-beslutet togs inte på politisk nivå

ÄMNEN I ARTIKELN

Saudiarabien

Jan Björklund

Norsk politik

Margot Wallström

Iran