Nordkorea spränger Vita huset – i ny propagandafilm

”Vi ska visa vad ett kraftfullt land som leder världen i kärnvapen- och missilteknologi är förmögna att göra”.

avTorbjörn Ek

NYHETER

WASHINGTON. Nordkorea spränger Vita huset i luften – i en ny propagandavideo.

I den simulerade filmen syns också flera amerikanska militära mål genom kikarsikten:

”Fienden som ska förstöras finns inom synhåll” deklarerar filmen som sprids via propagandakanalen Meari.

1 av 5

Den nordkoreanska propagandakanalen Meari sprider en film där Nordkorea spränger Vita huset i luften, uppger Washington Post.

I den simulerade filmen ingår klipp från den enorma militärparaden i Pyongyang den 15 april och nordkoreansk artillerield och missiler.

I en sekvens syns Vita huset, hangarfartyget USS Carl Vinson som närmar sig Koreahalvöns kust, och andra militära mål genom kikarsikten tillsammans med texten:

”Fienden som ska förstöras finns inom synhåll”.

Spränger hangarfartyg

I filmens klimax sprängs först hangarfartyget tillsammans med en textrad som enligt Washington Post betyder:

”När fienden tar första steget mot provokation och invasion”.

Därefter simuleras också att regeringsbyggnaden Kapitoleum i Washington exploderar tillsammans med hela Washington och Vita huset.

I propagandafilmen skriver också Nordkorea:

”Vi ska visa vad ett kraftfullt land som leder världen i kärnvapen- och missilteknologi är förmögna att göra”.

Under onsdagen bussades USA:s hundra senatorer till Vita huset för en genomgång av utrikesministern Rex Tillerson om Nordkorea-hotet.

Senatorer informerades

Men senatorerna tycks inte ha fått någon ny information om hur Donald Trump planerar att hantera diktaturens kärnvapenprogram.

– Vi fick inte veta något som inte redan stått i tidningarna, sa Oregon-senatorn Jeff Merkley till CNN efter mötet.

Tammy Duckworth, Illinois-senator för Demokraterna, var ännu mer kritisk.

– Det kändes mer som en lekstuga än något annat. Jag gissar att det hade att göra med de här (Trumps första) 100 dagarna, sa hon till CNN.

”Akut nationellt säkerhetshot”

Utrikesministern Rex Tillerson, försvarsministern James Mattis och nationella underrättelsechefen Dan Coats höll en skarp ton mot Nordkorea efter mötet.

”Nordkoreas strävan efter kärnvapen är ett akut nationellt säkerhetshot och en utrikespolitisk topprioritering”, sa de tre männen i ett gemensamt uttalande.

President Trump säger samtidigt i en intervju med Reuters att det ”finns en risk för att det blir en stor, stor konflikt med Nordkorea”.

– Vi skulle gärna lösa saker med diplomati, men det är väldigt svårt, säger Trump till Reuters.

Finns alternativ

Hangarfartyget USS Carl Vinson befinner sig utanför Japans kust, bara två timmars flygtid från Nordkorea och USA håller på att installera delar av sitt robotförsvarssystem Thaad i Sydkorea. Men samtidigt understryker USA att de också har icke-militära medel för att komma åt Nordkorea.

”Presidentens tillvägagångssätt syftar till att pressa Nordkorea till att att nedrusta sina kärnvapen- och missilprogram genom att strama åt ekonomiska sanktioner och utöva diplomatiska åtgärder tillsammans med våra allierade och partnerns i regionen.” säger Tillerson, Mattis och Coats i sitt uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM