Saudiarabien drar in flygtillstånd för Qatar

Foto: Ted S. Warren / AP TT NYHETSBYR N
NYHETER

Konflikten trappas upp mellan Saudiarabien och Qatar.

Qatar anklagas för att underblåsa islamistisk terrorism – nu kastar Saudiarabien ut Qatar Airways ur landet och stänger ner deras kontor.

– Det kan bli ett hårt slag för Qatar, som investerat många miljarder i flygtrafiken, säger flygexperten Jan Ohlsson.

Qatar har under en längre tid anklagats för att på olika sätt understödja terrorism.

Egypten, Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Bahrain bröt på måndagen sina diplomatiska relationer med landet. Förenade arabemiraten och Egypten gav diplomater från Qatar 48 timmar på sig att lämna länderna.

Flygbolagen Emirates, Etihad, Flydubai, Air Arabia och Saudi Airlines har ställt in alla flyg till och från Qatar från och med tisdag.

Investerat miljarder

I dag kom nästa besked. Saudiarabien drar in Qatar Airways flygtillstånd och alla deras kontor i landet ska stängas ner inom 48 timmar, skriver AFP.

– Det är en upptrappning jämfört med att stänga av trafiken, som de andra länderna gjort. Qatar har starkare affärsintressen just i Saudiarabien än i de andra länderna, säger journalisten och flygexperten Jan Ohlsson.

Qatar har satsat hårt för att flygbolag som trafikerar den arabiska halvön ska välja att mellanlanda i huvudstaden Doha, säger flygexperten.

– Qatar Airways var även i färd med att starta ett inrikesbolag i Saudiarabien. De har investerat en massa miljarder i flygtrafiken och om det här fortsätter så kan det få stora konsekvenser, säger Jan Ohlsson.

Trump kritiska tweet

Även USA:s president Donald Trump, som nyligen besökte Saudiarabien, har lagt sig i Qatarkrisen.

”Under min senaste resa till Mellanösten slog jag fast att finansiering av radikal ideologi inte längre får ske. Ledare pekade ut Qatar – titta!”, skriver Trump på Twitter.

Krisen kan få långtgående följder för hela Mellanöstern. I Qatar finns regionens största amerikanska flygbas, som ses som mycket betydelsefull i kampen mot terrorrörelsen IS.

Men Trumps tweet till trots säger Qatars utrikesminister att relationen med USA, som han kallar ”strategisk”, inte har störts.

– Det finns sådant vi inte kan enas om, men områdena vi kan samarbeta kring är fler än de som vi är oense om, säger Mohammad bin Abdulrahman Al Thani.

ARTIKELN HANDLAR OM

Qatar