Johanna plockade ned sexistisk toalettskylt

1 av 2 | Foto: Privat
Skylten.
NYHETER

Johanna skulle gå på toaletten på klubben – då fick hon syn på en sexistisk skylt. Hon plockade ner den och valde att säga ifrån, skriver Expressen.

– Ägaren skrattade åt mig och satte upp den igen, säger hon till Aftonbladet.

Foto: Privat
Johanna Karlsson-Holmberg.

När Johanna Karlsson-Holmberg, 28, var ute på nattklubb i Märsta utanför Stockholm tillsammans med några vänner fick hon syn på en skylt vid toaletterna. Den visade en man som klättrade över ett toalettbås för att titta på en kvinna i båset intill.

Hon kände direkt att det här var allt annat än okej – och valde att plocka ned skylten.

– Jag kände att ”såhär kan vi inte ha det”. Så jag tog ned den och gick till ägaren som stod i baren och sa: ”jag hjälpte dig och tog ned den här”, säger hon.

”Skrattade åt mig”

Men från ägarens håll möttes hon inte av någon överväldigande respons, säger Johanna.

– Han skrattade åt mig och gick och satte upp den igen, och sa ”vi tycker att den är rolig”.

Johanna satte sig med vännerna en stund till och funderade på vad hon skulle göra. Sedan bestämde hon sig. Hon gick tillbaka till toaletterna, plockade ned skylten – och tog med sig den hem.

Några dagar senare valde hon att publicera en bild på skylten i ett feministiskt forum på Facebook, för att fråga om andra tyckte att hon gjort rätt när hon tagit med sig den.

– Det var jättemånga som tyckte att jag hade gjort rätt och sa att det var jättesmart.

Förstår kritiken

För Expressen bekräftar klubbens ägare att Johanna Karlsson-Holmberg konfronterade honom med skylten. Han säger att han inte ”hängde med” när Johanna kallade skylten sexistisk och ville diskutera saken senare.

Sedan blev han upprörd när Johanna tagit med sig skylten hem.

– Hade hon avvaktat lite när det var lugnare så hade vi suttit och snackat och jag hade bytt ut skylten, säger han till Expressen.

Han förstår Johannas kritik i efterhand.

– Det är inte schyst att någon tittar ner när en tjej sitter på toaletten, det är inte okej. Skylten i sig … ja, om den är kvinnoförnedrande. Ja, det kanske den är, säger han.

Ägaren säger att klubben kommer skaffa en ny skylt, med texten ”WC”. Johanna tänker inte gå tillbaka till nattklubben, och säger att hon inte har ”så mycket att säga” om ägarens kommentarer.

Hon har fått ytterligare reaktioner efter att hennes aktion uppmärksammats medialt.

– Mest är det positivt där med. Sen är det förstås en del unga män som inte är jätteglada och säger att jag inte har någon humor. Jag tycker jag har gjort rätt, utifrån min moraliska kompass.

ARTIKELN HANDLAR OM

Märsta

Sexism