Turkiet: Oacceptabelt att beväpna kurderna

USA:s president Donald Trump har gett klartecken till att förse de kurdiska styrkorna som bekämpar IS i Syrien med vapen.

– Oacceptabelt, dundrar Nato-kollegan Turkiet.

– Beslutet träder i kraft omedelbart, men tidpunkten för vapenleverans återstår att fastställa, säger en företrädare för den amerikanska regeringen om beslutet att beväpna YPG.

Frågan om att beväpna kurder är varit mycket kontroversiell för Trumps administration, eftersom deras allierade Turkiet betraktar den kurdiska YPG-milisen som terrorister.

Ska användas i Raqqa

Vapnen ska användas i det kommande slaget om IS-fästet al-Raqqa, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Jihadisternas "huvudstad" i det självutnämnda kalifatet är omringad av en kurdisk-arabisk allians som väntar sig en brutal strid för att återta staden.

En talesperson för YPG kallar det amerikanska beslutet "historiskt". Men Turkiets vice premiärminister Nurettin Canikli reagerade med ilska.

– Att beväpna YPG är oacceptabelt. En sådan policy gagnar ingen, säger han till en turkisk tv-kanal enligt AP.

– Vi kan inte acceptera närvaron av terroristorganisationer som hotar den turkiska statens framtid. Vi hoppas att den amerikanska regeringen sätter stopp för denna blunder och ändrar sin inställning, säger Canikli vidare.

Försvarshögkvarteret Pentagons talesperson Dana White säger i ett uttalande: "Vi är ytterst medvetna om vår allianspartner Turkiets säkerhetsbekymmer", rapporterar Reuters.

”Ska reda ut det”

Försvarsminister James Mattis, som på tisdagen deltog i den USA-ledda alliansens sammankomst i Köpenhamn, försökte också tona ned konflikten med Turkiet.

– Vår avsikt är att arbeta med turkarna, sida vid sida, för att inta Raqqa, och vi kommer att reda ut det och vi kommer att räkna ut hur vi ska göra det, sade Mattis enligt Reuters.

Trumps policy för Syrien-kriget har varit höjd i dunkel. Presidenten har tidigare sagt att han är tveksam till att beväpna vissa grupper i Syrien eftersom ”ingen vet vilka de är”. Han har dock under valkampanjen sagt att han är ”ett stort fan” av de kurdiska trupperna.

Nyligen trappade USA upp sin närvaro i Syrien genom att skicka soldater som ska delta i offensiven mot Raqqa.

Syrien – inte längre ett inbördeskrig:

Publisert:

LÄS VIDARE