”Klart att det väcker obehag”

Nazistiska NMR vill hyra plats i Almedalen

Ombudsmän och distriktsordförande för riksdagspartierna på Gotland är överens – Nordiska motståndsrörelsens närvaro i Almedalen väcker obehag.

– Men det är svårt för oss att agera förutom att vi tar avstånd, säger Patrik Thored, ombudsman för Moderaterna Gotland.

Pär Öberg från Nordiska motståndsrörelsen håller tal.
Pär Öberg från Nordiska motståndsrörelsen håller tal.

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har ansökt om tillstånd att hyra mark under politikerveckan i Almedalen. Enligt polisen kommer deras ansökan att beviljas.

– Vi tycker inte att det är roligt att de kommer, men enligt den demokratiska ordningen har de onekligen rätt att vara där, säger Leif Dahlby, ombudsman för Socialdemokraterna Gotland.

De partirepresentanter som Aftonbladet varit i kontakt med är av samma åsikt att det öppet nazistiska partiets närvaro i Almedalen väcker obehag – men att de har lika stor rätt att vara där som alla andra.

– Vad jag förstår har Nordiska motståndsrörelsen fått tillstånd att nyttja en bit mark, så som 200–300 andra utställare, så de kommer inte ha tillgång till scenen. Det är allas rätt att söka sådana tillstånd och att nyttja offentlig mark, säger Patrik Thored, ombudsman för Moderaterna Gotland.

Måste hålla sig inom reglerna

Sara Lidqvist, distriktsordförande för Kristdemokraterna Gotland, håller med om att NMR:s närvaro är oroande utifrån demokratisk synpunkt.

– Men jag tror inte man kan agera på något annat sätt, säger hon.

Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan, säger till Gotlands Allehanda att man inte har något mandat att säga nej till någon som vill vara där. Lars Bjurström, distriktsordförande för Vänsterpartiet Gotland, delar Region Gotlands syn på att det inte finns några rättsliga möjligheter att säga nej.

– Vi har en principiell uppfattning om att inte förbjuda organisationer, men sedan måste de hålla sig inom reglerna. De får inte uttrycka rasistiska eller främlingsfientliga åsikter, säger han.

Hur tror du att ett öppet nazistiskt partis närvaro kan komma att påverka arrangörer och besökare under Almedalsveckan?

– Jag tror inte de kommer ha möjlighet att påverka andra aktiviteter på det sättet, men det är obehagligt att odemokratiska krafter använder de demokratiska medel vi har för att sprida odemokratiska idéer, svarar Lars Bjurström.

”Förutsätter polisen kan garantera säkerheten”

Enligt Patrik Thored förutsätter Moderaterna på Gotland att polisen ingriper om Nordiska motståndsrörelsen gör sig skyldiga till hets mot folkgrupp.

– Det är klart att det skapar en olustig känsla, men ska vi ha ett öppet demokratiskt samhälle måste samma spelregler gälla för alla. Vi förutsätter att Nordiska motståndsrörelsen håller sig till lagen och att polisen kan garantera säkerheten för arrangörer och besökare, säger Patrik Thored.

– Men det är svårt för oss att agera förutom att vi tar avstånd.

Publisert:

LÄS VIDARE