Nordkorea överraskar med nya missiler

Frågetecken kring vapenarsenal som visades under högtidsparaden: ”Så mycket nya missiler har vi aldrig sett i en parad förut”

NYHETER

WASHINGTON. Enorma behållare för interkontinentala missiler.

Nordkorea visade upp en ny vapenarsenal – som kan hota USA och Europa. Eller?

– Det ser onekligen ut som ett budskap till USA att de har förmågan att hota det amerikanska fastlandet, säger kärnvapensäkerhetsexperten Adam Mount till CNN.

1 av 7 | Foto: Wong Maye-E / AP
Ballistiska robotar, av en typ som kan avfyras från ubåtar, visades upp offentligt för första gången.

Världen andades ut när Nordkorea inte genomförde något nytt kärnvapentest under lördagen, en av det slutna landets viktigaste högtidsdagar.

Men under en parad i Pyongyang visade Kim Jong-Un upp en ny vapenarsenal som väckt oro bland militära experter.

Behållare för jättemissil

Bland annat syntes två behållare stora nog för att kunna innehålla interkontinentala ballistiska robotar av den storleken som kan nå Europa och USA.

Dessutom visade man upp sin ubåtsavfyrade robotmissil och en landbaserad version av samma vapen för första gången, uppger CNN.

USA har skickat flera örlogsfartyg med hangarfartyget Carl Vinson i spetsen, till Koreahalvön och Donald Trump har flera gånger twittrat om Nordkorea och problemet med landets kärnvapenprogram den senaste tiden.

– Vinson skickades dit som ett statement. Nordkorea svarade genom att visa upp den största arsenalen av nya missiler som vi har sett i en parad förut, säger kärnvapenexperten och nedrustningsforskaren Melissa Hanham till CNN.

”Vet inte om det finns något inuti”

Men hur kraftfulla de nya vapnen är vill hon inte sia om.

– De är nog båda designkoncept, vi har aldrig sett dem ”i det vilda”, säger Hanham.

Samma slutsats kommer utrikesanalytikern Ankit Panda till.

– Vi vet inte vad, om något, som finns i behållarna eftersom Nordkorea inte har visat upp eller testat några missiler av den storleken förut, skriver han i Asienfokuserade politiska tidskriften The Diplomat.

Att de interkontinentala ballistiska robotarna ligger i behållare är avgörande för att det betyder att de med största sannolikhet drivs med fast och inte flytande bränsle. Den typen av missiler kan fyras av snabbare och är svårare att upptäcka med satelliter, uppger CNN.

Ett budskap till USA

– Vi kan dra slutsatsen, baserad på behållarnas storlek, och det faktum att den visades upp under lördagen att Pyongyang vill att världen ska veta att de aktivt arbetar mot minst två typer av interkontinentala ballistiska robotar med fast bränsle, skriver Panda på The Diplomat.

– Det ser onekligen ut som en budskap till USA att de har förmågan att hota det amerikanska fastlandet. Det är absolut deras avsikt, säger Adam Mount, kärnvapensäkerhetsexpert vid tankesmedjan Center for American progress till CNN.

Nordkorea har hittills haft begränsad framgång med såväl sina kärnvapenprovsprängningar som provuppskjutningar av missiler.

ARTIKELN HANDLAR OM