”Polis” åtalas för sexofredanden och våldtäkter

avLilian Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: POLISEN
Bild på den falska polisbrickan.

Den 23-årige mannen misstänks ha utgett sig för att vara polis – för att få kroppsvisitera och förgripa sig på unga kvinnor.

Nu åtalas han för flera sexofredanden och våldtäkter.

– Gärningsmannen har använt sig av en entrévärdslegitimation. Om man tittar snabbt påminner det om en polislegitimation, säger kammaråklagare Christina Voigt.

Mannen har enligt åtalet vid två tillfällen kroppsvisiterat och ofredat unga kvinnor vid tunnelbanestationer i Stockholmsområdet. Båda gångerna misstänks han ha visat upp en falsk polisbricka för att få kroppsvisitera kvinnorna.

Det första fallet inträffade den 25 maj vid Näckrosens tunnelbanestation i Solna. Mannen misstänks då ha utgett sig för att vara polis och sedan smekt en ung kvinna över kroppen. Vid brottstillfället ska mannen ha fångats på bild i en övervakningskamera.

Misstänkt sjukhusövergrepp

Den 2 september misstänks han ha förmått en ung kvinna att ta av sig sin bh och därefter smekt henne över brösten och rumpan vid Rissne tunnelbanestation. Då hon blottat underlivet ska han sedan ha fått henne att kissa i en flaska.

Efter att ha tvingat kvinnan att dra ned sina byxor och böja sig fram misstänks 23-åringen även ha fört upp fingrar eller föremål i hennes underliv. Något som enligt åklagaren i första hand ska ses som en våldtäkt.

23-åringen häktades i slutet av september och åtalas nu för sexofredanden, föregivande av allmän ställning, övergrepp i rättssak och två våldtäkter.

Utöver händelserna vid tunnelbanestationerna misstänks han den 24 september ha våldtagit en berusad kvinna på Södermalm samt sexofredat och uppmanat en patient att utföra oralsex på honom då han 2015 jobbade som vårdare på S:t Görans sjukhus. Han ska därefter ha hindrat henne att polisanmäla övergreppet.

Civilklädd

Enligt kammaråklagare Christina Voigt nekar mannen till brott, men ska ha gjort vissa medgivanden om att han vid ett tillfälle uppfattats som polis.

– Gärningsmannen har använt sig av en entrévärdslegitimation. Om man tittar snabbt på det påminner det om en polislegitimation, säger Christina Voigt.

Mannen, som tidigare arbetat som entrévärd på restaurang, har enligt åtalet varit civilklädd då han sökt upp målsägandena och har haft olika förklaringar till varför han stoppat dem.

– I kraft av sitt ämbete har han utfört kroppsvisitationer för att kontrollera bland annat narkotika, säger Christina Voigt.

Förnekar våldtäkt

Målsägandena har framför allt varit unga kvinnor mellan 15 och 20 år gamla. Tre av dem ska inte ha varit berusade.

– Samtliga av målsägandena har mått jättedåligt, säger Christina Voigt.

Enligt mannens försvarare, advokat Gustaf Ljungström, förnekar 23-åringen att han begått våldtäkten på Södermalm samt att han sexofredat en patient på S:t Görans sjukhus.

– Samlaget på Södermalm skedde frivilligt.

Gustaf Ljungström vill inte gå in på varför mannen ska ha utgett sig för att vara polis.

– Det förklaras under rättegången.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Rissne

Solna

Södermalm