GW: Strategiskt smart av Madsen att erkänna styckningen

Av: Lina Törnqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Peter Madsen erkänner att han styckat Kim Walls kropp, något han tidigare förnekat.

Enligt polisprofessorn Leif GW Persson är det strategiskt smart av Madsen att erkänna styckningen.

– Om han förnekat detta löper han en risk, för då undermineras hans trovärdighet, säger han.

Foto: BAX LINDHARDT / AFP SCANPIX DENMARK

Peter Madsen nekar fortfarande till att han skulle ha dödat den svenska journalisten Kim Wall. I förhör har han nu erkänt att han styckat kroppen, men menar att hon då redan var död.

– Det är inte så att han försöker hjälpa polisen. Det här är ett klassiskt mönster med sådana här gökar. De anpassar sig till sådant som anförs mot dem som är meningslöst att förneka. Om de ändå förnekar kommer det att underminera deras trovärdighet även när det kommer till annat, säger Leif GW Persson.

Han menar att Madsen inte har något att förlora på att erkänna styckningen, eftersom det inte kan ge honom ett strängare straff.

– Det är ingen skillnad på att dumpa en kropp i Öresund och att stycka kroppen och dumpa bitarna av den i en straffrättslig mening.

”Inte första gången Madsen begår ett brott”

Polisen kommer att testa Madsens dna mot olösta mordfall i Sverige. Leif GW Persson tror inte att det här är första gången Peter Madsen begår ett brott.

– Det här är knappast något förstagångsbrott. Man inleder inte en brottskarriär på det här viset. Det beror på grovheten i gärningen.

Det finns ingen annan förundersökning, varken i Sverige eller Danmark, som begärt in Madsens dna-profil. Det finns inte heller något som konkret pekar på att han skulle ha begått andra brott tidigare.

– Man hittar inget liknande fall. Det finns inget i Danmark, vi har inte hittat något i Sverige. Då får man rota runt i närområdet. Tyskarna kanske har något. Men det kan vara så att det finns något vi inte kommit på också, säger Leif GW Persson.

Publicerad:

LÄS VIDARE