Folkomröstningen i Katalonien

Puigdemont utlyser inte nyval i Katalonien

Av: 

Nivette Dawod

Josefin Silverberg

NYHETER

Regionpresidenten Carles Puigdemont har väntats utlysa nyval i Katalonien.

Total förvirring råder efter att han först skjutit upp det tal han planerat att hålla flera gånger och sedan lämnat tvetydiga besked som först tolkades som att nyval utlysts.

Puidgemont säger i sitt tal att han övervägt att utlysa nyval men sedan ändrat sig, rapporterar Reuters som först kom med felaktiga uppgifter om det eventuella nyvalet.

Foto: Robin Lorentz-Allard / AFTONBLADET / 85392

Spekulationerna om att regionpresidentens uttalande om nyval kommer efter att den spanska regeringens premiärminister Mariano Rajoy i förra veckan aktiverade artikel 155, och därmed inledde processen för att upphäva den katalanska regionens självstyre.

Rajoy krävde då även att Katalonien utlyser nyval.

Puigdemont skulle ha hållit tal tidigare under torsdagen och bland annat den katalanska tidningen La Vanguardia uppgav att han då skulle utlysa nyval till onsdagen den 20 december.

Men efter att ha skjutit upp talet med en timme meddelades det att talet helt ställts in. Under den timmen väcktes kritik mot Puigdemonts möjliga besked, som tolkades som ett svek mot den katalanska självständighetsrörelsen.

”Svik oss inte, Puigdemont”, ska demonstranter på Plaza de Sant Jaume i Barcelona ha framfört som sitt budskap, enligt spanska tidningen El País.

”Har övervägt nyval”

Vid kvart i fem kom ett nytt besked – flera nyhetsbyråer rapporterar att Puigdemonts kansli meddelat att han ska hålla talet klockan 17 och nyhetsbyrån Reuters kom först med uppgifterna om att beskedet utlyst nyval. Detta visade sig dock vara en feltolkning och uppgifterna rättades.

– Jag har övervägt möjligheten att utlysa nyval. Många har frågat mig. Min plikt och mitt ansvar är att först pröva all sätt att förhandla fram en lösning, säger Puigdemont i talet, enligt El País.

Han säger vidare att det inte finns tillräckliga garantier för att ett nyval skulle vara giltigt i nuläget och att det är upp till regionparmanetet att besluta om hur man ska agera mot regeringen.

Regionpresidenten satt under morgonen och förmiddagen i möte med medlemmar i den regionala regeringen, och även med parlamentsledamöter från den pro-separatistiska koalitionen Junts pel Sí. Ett flertal medlemmar ur rörelsen ska ha lämnat sina poster efter de rykten som föregick talet.

Den spanska senaten möts under eftermiddagen för att diskutera hur artikel 155 ska aktiveras och genomföras i enlighet med den spanska konstitutionen.

Vice premiärminister Soraya Saenz de Santamaria försvarade då regeringens vilja att ta kontroll över Katalonien rapporterar AFP.

– Vi vill in i ett nytt stadium där lagen respekteras, sa hon till senaten.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Folkomröstningen i Katalonien

LÄS VIDARE

Spöken från det förflutna visar sig

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkomröstningen i Katalonien

Katalonien

Mariano Rajoy