Finland i sorg efter järnvägsolyckan: ”Oerhörd tragedi”

avJosefin Silverberg

NYHETER

Finland är i sorg efter den tragiska olyckan under torsdagsmorgonen där ett militärt fordon krockade med en rälsbuss vid en obevakad järnvägsövergång i Raseborg, södra Finland.

Fyra personer har dött, varav tre värnpliktiga och en person som befann sig på tåget. Flera andra har skadats.

”De unga beväringarna färdades i fosterlandets ärende. Det är en oerhörd tragedi att resan slutade i att flera dog och flera skadades allvarligt”, skriver Finlands president Sauli Niinistö i ett pressmeddelande.

Polisen har påbörjat en teknisk undersökning av olycksplatsen.

1 av 8 | Foto: MARKKU ULANDER / Lehtikuva

Ett militärt transportfordon, ett så kallat MASI-fordon krockade av någon anledning med rälsbussen längs en obevakad plankorsning på Leksvallsvägen i Skogby, Raseborg under tordagmorgonen.

Försvarsmakten har bekräftat att tre av de avlidna var värnpliktiga.

– För tillfället har vi fyra avlidna, varav tre är beväringar (värnpliktiga) som befunnit sig i Försvarsmaktens fordon. Den fjärde har befunnit sig i tåget, säger Mats Sjöholm, kriminalkommissarie på polisen i Västra Nyland till TT.

Anhöriga till alla döda har kunnat nås och de skadade har förts till Raseborgs sjukhus och till Tölö sjukhus i Helsingfors.

Befann sig i området för militärövning

De tre avlidna som befann sig i det militära fordonet tillhör det finlandssvenska truppförbandet Nylands brigad. Fordonet befann sig i området för att delta i en övning som pågår där säger brigadkommendör Arvi Tavila till FNB.

Försvarsminister Jussi Niinistö beklagar det som inträffat på Twitter. Han meddelade i ett officiellt uttalande att alla Försvarsmaktens enheter uppmanats att vaja flaggan på halv stång från klockan tolv lokal tid. Även socialdemokraternas partiordförande framför sina kondoleanser på Twitter.

Krisnummer upprättat för anhöriga

Tåget som militärfordonet krockade med var på väg från Karis till Hangö och under dagen ersätts trafik längs sträckan med buss.

Under presskonferensen ledd av stabschef Jörgen Engroos vid Nylands brigad beklagar de närvarande den tragiska händelsen, enligt Svenska Yle som sänder direkt.

Engroos meddelar att krisarbetet kom igång direkt. Journummer har upprättats för anhöriga till inblandade i olyckan och polisen leder arbetet för att undersöka det exakta händelseförloppet kring olyckan. Väderförhållandena ska ha varit svåra vid den obevakade järnvägsövergången, marken täckt av snösörja och sikten dålig.

– Vi har spärrat av området för att genomföra en teknisk undersökning. Det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser om vad som har inträffat, säger kriminalkommissarie Mats Sjöholm.

– Olycksutredningscentralen började en säkerhetsutredning imorse. Det tar ungefär 6–12 månader att genomföra en sån utredning. Vårt viktigaste jobb är att förbättra säkerhet och förhindra att tragiska olyckor inträffar, säger Lasse Laatta vid olycksutredningscentralen.

Presskonferensen avslutades med en tyst minut. I ett pressmeddelande från regeringen har även presidenten Sauli Niinistö framfört sina kondoleanser:

”De unga beväringarna färdades i fosterlandets ärende. Det är en oerhörd tragedi att resan slutade i att flera dog och flera skadades allvarligt. Jag beklagar sorgen som drabbat de anhöriga till offren i lastbilen och tåget. Jag önskar de skadade krafter att hämta sig från olyckan. Mina tankar går också till Nylands brigads beväringar och personal.”, skriver presidenten.

Beväringar är Finlands benämning på värnpliktiga.

ARTIKELN HANDLAR OM

Finland