Postnord får 2,2 miljarder i krispaket

Den danska delen av Postnord är i ekonomisk kris.

Lösningen: 2,2 miljarder kronor skjuts till för att rädda bolaget och den största delen kommer från danska staten, meddelar regeringen.

Av den summan står svenska staten för 400 miljoner kronor.

Regeringen kallade i dag till en presskonferens om det krisande Postnord.

Näringsminister Mikael Damberg meddelar att danska och svenska staten har kommit överens om att 2,2 miljarder kronor skjuts till.

– Det är ingen hemlighet att det har varit hårda förhandlingar. Men att jag är nöjd med resultatet, säger Mikael Damberg.

Sverige står för 400 miljoner

Bolaget ska räddas med ett krispaket på totalt 2,2 miljarder kronor. Danska staten står för 1 533 miljoner kronor.

Därutöver kommer aktieägarna att skjuta till pengar. Sverige äger 60 procent av Postnord och Danmark äger 40 procent. Enligt denna fördelning kommer aktieägarna att skjuta till 400 miljoner kronor respektive 267 miljoner kronor.

På en fråga från en reporter säger Mikael Damberg att det inte hade varit möjligt för Sverige att på egen hand lämna avtalet om Postnord.

– Nej, det aktieägaravtal som finns och slöts 2009 är väldigt tydligt. Det går inte att fatta något beslut av större karaktär i bolaget utan att båda ägarna är överens, säger Mikael Damberg.

”Konkursmässigt”

I dansk media kommer allt fler rapporter om att den danska delen av Postnord håller på att få slut på pengar. Det har bland annat hållits ett krismöte i Folketinget, skriver SvD.

Bolaget beskrivs som ”i princip konkursmässigt.”

– Om det inte finns en finansieringslösning på plats ser det väldigt illa ut för den danska verksamheten, har Mikael Damberg tidigare sagt till SvD.

Lista: Här är Sveriges sämsta postkontor
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN