Flicka försökte ta sitt liv på samma hem där Jasmine, 13, dog

avKarin Ahlborg

NYHETER

En flicka på samma Sis-hem som Jasmine har försökt ta livet av sig.

Det är Statens Institutionsstyrelse som skrivit en avvikelserapport om händelsen.

”Det går aldrig att utesluta händelser denna typ av händelser då det finns en förhöjd risk i den grupp som vårdas på Rebecka”, skriver man i rapporten.

1 av 2 | Foto: Anna Tärnhuvud

Aftonbladet har i flera artiklar granskat fallet med den 13-åriga Jasmine som vistades på ett statligt boende och där tog livet av sig.

Nu slår Statens Institutionsstyrelse larm om ytterligare en allvarlig händelse.

En flicka på samma hem som Jasmine påträffades livlös på sitt rum.

Personalen satte in hjärt- och lugnräddning och lyckades få liv i flickan.

Ambulans larmades men ville inte ta med sig flickan till sjukhus och vare sig polis eller Kriminalvårdens transportenhet kunde åta sig att köra henne till psykiatrisk avdelning på sjukhuset.

Istället fortsatte vården på Sis-hemmet under natten.

”Flera allvarliga suicidförsök”

Flickan stod under ständig övervakning men lämnades ensam vid personalbyte.

”Institutionen har haft flera allvarliga suicidförsök under åren och även den senaste tiden. Då Rebecka har målgruppen unga kvinnor med psykisk ohälsa och inte sällan stora svårigheter att hantera starka känslor tillsammans med självskadebeteende så är risken för självmordhandlingar ständigt förhöjd. På institutionen finns en rutin som anses fungerande avseende självmordsprevention som följder de riktlinjer som finns inom myndigheten, vilken troligtvis är anledningen till att inte fler fullbordade självmord skett.”, skriver Sis i sin avvikelserapport.