Här tvingas flickorna sitta längst bak i bussen

Dolda inspelningar i ”Kalla fakta” visar hur ”moralpoliserna” trakasserar kvinnor

I Stockholms norra förorter vittnar kvinnor om hur de förföljs och trakasseras av män – för att de bär korta kjolar, har hund eller lever ensamma.

Det avslöjar TV4:s ”Kalla fakta”.

Hemliga inspelningar visar hur kvinnor får sitta avskilt på kafé. Och hur flickor tvingas sitta längst bak i skolbussen.

Flera kvinnor som blivit utsatta för de självutnämnda moralpoliserna vittnar om trakasserier och otrygghet i TV4:s ”Kalla fakta”. De är bosatta – eller har varit bosatta – i några av förorterna norr om Stockholm.

Skolflickor vittnar om en hederskultur, kränkningar och ryktesspridning. Och även i övriga delar av samhället separeras kvinnor från män.

Flickor får sitta längst bak

Med hjälp av dold kamera avslöjar programmet hur den muslimska friskolan Al-Azharskolan tydligt delar upp sina förskole- och lågstadieelever på skolbussen, varje morgon och eftermiddag. Pojkar får sitta fram – och flickor längst bak.

När de konfronterar skolans rektor vägrar han att svara.

Devin Rexvid forskar i socialt arbete vid Umeå universitet och föreläser för Stockholms stads anställda och politiskt tillsatta om hederskultur. Han jämför skolbussen med hur svarta och vita delades upp på amerikanska bussar på 1950-talet.

– Den här bussen, det är en segregationsbuss, säger Rexvid i ”Kalla fakta”.

En av programmets kvinnliga medarbetare går också på kafé med dold kamera. Hon gör flera besök – och blir varje gång ombedd att gå till en sida av kafét där det inte sitter några män.

Klättrade i stuprännan

En kvinna som bott i Hjulsta berättar för ”Kalla fakta” hur hennes grannar skällde ut henne när hon drack vin på sin uteplats, eller för att hon hade en hund, eller för att hon inte var tillsammans med någon man.

När hon och andra kvinnor sa ifrån blev det värre. Vid ett tillfälle samlades unga män utanför hennes hem. De skrek hotfulla saker och klättrade uppför stuprännan mot hennes balkong.

– Det är klart att det var rädsla. Folk ger sig på en så nära, i ens hem, för ingenting. För att vi bor här och lever våra liv, säger kvinnan i tv-programmet.

Jämför med sitt hemland

En annan kvinna berättar att trakasserierna började på sommaren när hon bar mindre kläder än vanligt. Det var under Ramadan hon hotades. Folk kastade in småsten och skräp på henne när hon var på sin balkong.

Efter att någon kastat en sten genom hennes köksfönster satte hyresvärden in säkerhetsglas i alla rutor.

Hon berättar att hon flydde till Sverige från ett land där kvinnor förtrycks.

– Sedan kommer jag hit till ett område där det känns som att jag stannat kvar i mitt land.

”Moralpolisens offer” sänds tisdagen den 4 april kl 21.00 på TV4.

Publisert:

LÄS VIDARE