Åsa Romson lämnar politiken

NYHETER

Miljöpartiets tidigare språkrör Åsa Romson kommer inte att kandidera till riksdagen i nästa val.

Det beskedet gav hon på onsdagen.

– Jag kommer att fortsätta jobba med miljö- och hållbarhetsfrågor, säger hon till Aftonbladet.

Foto: Christine Olsson/TT
Åsa Romson kommer inte att söka väljarnas förtroende i nästa val, berättar hon nu. Istället ska hon ägna sig åt forskning.

– Jag kommer att fortsätta med miljöfrågor utanför Miljöpartiet och avser inte att kandidera till riksdagen. Jag återgår gärna till forskningsfrågor som ligger mig varmt om hjärtat. Där finns det mycket att göra, säger Åsa Romson.

Politiken är alltså över för den före detta vice statsministerns del. Hon har fram till mandatperiodens slut kvar sin plats i riksdagen och är även ordförande i EU-nämnden.

Romson valdes till Miljöpartiets spårkör 2011 och efter valet 2014 även klimat- och miljöminister. Men efter en tuff vår för partiet under 2016 med dalande popularitet och bristande förtroende för språkrören valde partiet att i maj byta ut henne och hon avgick då även från regeringen.

– Att lämna gamla uppgifter och byta uppdrag lär man sig att göra i ett yrkesliv. Vissa gånger är det svårare än andra. Ett förtroendeuppdrag har man så länge man har ett förtroende. Det måste man som språkrör vara ödmjuk inför, säger hon.

När Aftonbladet når Åsa Romson på onsdagkvällen tonar hon ner känslorna en aning.

– Det känns helt naturligt. Det finns mycket att göra även utanför partipolitiken, säger hon.

Kan du säga något mer exakt vad du ska göra?

– Nej, jag har inget besked om exakt vad jag ska jobba med när jag lämnat riksdagen. Beskedet i dag är att jag meddelar att jag inte kandiderar, säger Åsa Romson.

– Jag är tacksam för de år jag fått jobba med Åsa och för allt det hon gjort för Sverige, miljön och världen. Vi sågs på ett möte senast i går, kommer fortsätta jobba ihop ett tag till och jag vet att efter riksdagsuppdraget kommer hennes engagemang för en grönare värld att fortsätta, lät MP:s språkrör Gustav Fridolin hälsa via sin pressekreterare.

ARTIKELN HANDLAR OM