Michael Flynn vittnar – mot åtalsimmunitet

avJoakim Magnå, Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Michael Flynn avgick efter 24 dagar som Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare.

Nu har han meddelat FBI att han är villig att vittna i utredningen om Trump-kampanjens eventuella kopplingar till Ryssland, enligt uppgifter till Wall Street Journal. Han kräver åtalsimmunitet i utbyte.

”General Flynn har verkligen en historia att berätta, och han vill gärna göra det, om omständigheterna tillåter”, säger hans advokat i ett uttalande.

Michael Flynn
Foto: REUTERS
Michael Flynn

Flynn lämnade sin post i februari efter att det bekräftats att han vilselett Vita huset om sina kontakter med Ryssland. Bland annat hade han innan Donald Trump tillträdde som president diskuterat USA:s sanktioner mot Ryssland med ambassadören Sergej Kisljak. Han ska sedan ha ljugit om detta för vicepresident Mike Pence.

Källor uppger nu för Wall Street Journal att Michael Flynn erbjudit sig att vittna i den utredning som pågår om Trump-lägrets eventuella kontakter med Ryssland. Detta ska han ha meddelat FBI såväl som representanthusets och senatens underrättelsekommittéer.

Vill ha åtalsimmunitet

I gengäld mot att berätta vill Michael Flynn lovas immunitet mot ett eventuellt åtal. Wall Street Journal citerar källor med insyn i ärendet.

Michael Flynns advokat, Robert Kelner, bekräftar delvis uppgifterna i ett uttalande.

”General Flynn har verkligen en historia att berätta, och han vill gärna göra det, om omständigheterna tillåter.”

Robert Kelner påpekar Flynns bakgrund inom armén, att han är en dekorerad veteran som har ägnat större delen av livet åt att tjäna landet.

”Kongressledamöter och andra politiska kritiker kräver nu utan grund att han ska utredas för brott. Ingen vettig person, med juridisk rådgivning, skulle ställa upp på en utfrågning under en sådan här politiserad häxjakt, utan att försäkra sig mot ett orättfärdigt åtal”, skriver advokaten.

Försökte påverka valet

Michael Flynn sa i september förra året till CNBC-programmet Meet the press att ”den som får åtalsimmunitet har troligtvis begått ett brott”, om Clintons kampanjstab som hördes om Clintons privata mejlserver.

Flynn i CNBC-programmet Meet the press september 2016.

Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort och svärsonen Jared Kushner har båda valt att vittna frivilligt i den pågående utredningen, utan några motkrav.

Efter att Michael Flynn tvingades avgå krävde flera tunga politiker en total genomlysning av kopplingen mellan Trumps administration och Ryssland.

FBI-chefen James Comey bekräftade nyligen att mycket tyder på att Ryssland försökte påverka det amerikanska presidentvalet i höstas genom att hjälpa Donald Trump mot segern.

Publicerad: