Sessions uppmanas avgå efter ryssanklagelser

NYHETER

Den omstridde Jeff Sessions, USA:s justitieminister, hade samtal med Rysslands ambassadör som han inte berättade om innan han svors in.

Nu kommer krav på att han bör avgå.

Foto: ZACH GIBSON / AFP
Jeff Sessions

USA:s justitieminister Jeff Sessions talade förra året, när han fortfarande var senator, med Rysslands ambassadör två gånger. Men han berättade inte om mötena när han frågades ut av senaten, rapporterar The Washington Post, med hänvisning till källor inom justitiedepartementet.

Nancy Pelosi, Demokraternas ledare i representanthuset, uppmanar efter avslöjandet Sessions att avgå.

”Nu, efter att ha ljugit under ed till kongressen om kommunikationen med ryssarna, måste justitieministern avgå”, säger hon i ett uttalande.

Ett av mötena, en privat konversation mellan Sessions och ryske ambassadören Sergej Kisljak, ägde rum i september på senatorns konto, när amerikanska underrättelsetjänster hade pekat ut Ryssland för cyberattacker mot presidentvalskampanjen. Ett samtal ägde rum i juli förra året.

Nyligen avgick Trumps nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn, sedan det framkommit att han inte sagt hela sanningen om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör till vicepresident Mike Pence.

Ingen kommentar

Enligt källorna tyckte inte Sessions att det var relevant att nämna samtalen och kommer inte ihåg några samtalsdetaljer.

Vita huset har inte kommenterat tidningens uppgifter. Men Sessions talesperson Sarah Isgur Flores säger att han under förhören frågades ut om en eventuell kommunikation mellan Ryssland och Trumpkampanjen, inte om möten som han själv haft som senator och medlem i ett särskilt utskott.

Ska utredas

Samtidigt står det klart att ett utskott i USA:s kongress ska utreda anklagelserna om en eventuell samverkan mellan Donalds Trumps presidentvalskampanj och Ryssland.

– Minoriteten och majoriteten har nått en skriftlig överenskommelse, säger demokraten Adam Schiff.

En av frågorna som utskottet ska söka svar på är om det i den "ryska aktiviteten" inför valet fanns kopplingar mellan "Ryssland och individer med anknytning till politiska kampanjer eller andra amerikanska personer".

ARTIKELN HANDLAR OM