Jemen

Larmet: 1,4 miljoner barn risker svälta ihjäl

Av: 

Elif Demir

NYHETER

Fler än 20 miljoner människor behöver akut hjälp.

Enligt FN riskerar 462 000 barn att bli utvecklingsstörda även om de överlever svälten.

Jemen är det landet som är hårdast drabbat.

FN:s generalsekreterare António Guterres larmade på onsdagen om risken för svält i en rad länder.

20 miljoner människor därav 1,4 miljoner barn är på randen till att svälta. Ett av fem hushåll i området lider av extrem livsmedelsbrist och mer än 30 procent av befolkningen är akut undernärda.

– När du förklarar en svält innebär det att saker redan skett. Folk har redan dött, sade Arif Husain, chefsekonom för World Food Program tidigare i veckan.

Världen är full med mat men miljoner barn är i överhängde risk att dö. Länderna som är extra utsatta är norra Nigeria, Somalia och Jemen. Nu även Sudan. Länderna är konfliktdrabbade och i många fall har de stridande parterna blockerat hjälparbetare från att leverera hjälp där det behövs som mest.

FN och dess partners kräver nu fullständig, säker och obehindrad tillgång till alla de behövande, var de än är.

”World of Plenty”

– Ett av de största hindren vi står inför nu är finansieringen. Humanitära insatser i dessa fyra länder kostar mer än 50 miljarder kronor. Just nu, i mars, behöver vi akut 40 miljarder för att förhindra en katastrof, sa Guterres vid en presskonferens i FN-högkvarteret under veckan.

Det är forfarande oklart om USA, den största givaren av humanitärt bistånd i världen, kommer att fullfölja sina åtaganden när president Trump är vid makten.

Svält i Afrika

  • Situationen i Somalia är idag annorlunda än vad det var under 2011, då 260 000 personer dog på bara två månader. Nästan tre miljoner människor ”kan inte uppfylla sina dagliga matbehov” och mer än 900.000 barn kommer sannolikt att akut bli undernärda i år, enligt FN. Regeringen fungerar men det finns forfarande stora problem eftersom Al-Shabab har lyckats ta över makten i många delar av landet.
  • I södra Sudan, är 100.000 människor drabbade. Oroligheter mellan två stridande arméer påverkar situationen.
  • I norra Nigeria har man drabbats av svält i två städer, Bama och Banki. Militären kämpar mot Boko Haram-rebeller och situationen är katastrofal. Minst 5 miljoner människor riskerar svälta, varnar United States Agency for International Development.
  • Den största krisen är dock i Jemen, där en koalition ledd av Saudiarabien med stöd av USA bekämpar Houthirebeller. Mer än 7 miljoner människor behöver akut livsmedelsbistånd. 462 000 barn riskerar att bli utvecklingsstörda även om de överlever, enligt FN.

– I vår värld av överflöd finns det ingen ursäkt för passivitet eller likgiltighet, sade Guterres.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jemen

Nigeria

Somalia

Sudan

António Guterres