Flynns avgång är ett nytt bakslag i Trumps profilfråga

Foto: AP TT / NTB SCANPIX

avMartin Schori

NYHETER

Under valrörelsen ville Donald Trump kasta Hillary Clinton i fängelse för att hon handskats ovarsamt med mejlkonton.

Samtidigt lyfte han fram nationell säkerhet som en profilfråga.

Michael Flynns avgång beskrivs nu av amerikanska medier som ett hårt bakslag för presidenten.

Foto: CARLOS BARRIA / TT NYHETSBYRÅN

Bara timmar efter att Trumps rådgivare Kellyanne Conway försäkrat att Michael Flynn hade Vita husets fulla förtroende avgick han.

Flynn uppges ha vilselett tjänstemän om sina kontakter med Rysslands ambassadör i USA – vilket kan göra honom till ett mål för rysk utpressning.

– Det är inte bra att avgången sker så snart efter tillträdet. Det tyder på att det finns stora organisatoriska problem, och det har man även sett med Donald Trumps exekutiva beslut som stoppats i domstolarna. Det finns många rapporter om att det råder en sorts paus i Vita huset, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, till TT.

Att Flynn, högste ansvarig för en av Donald Trumps viktigaste frågor i valrörelsen, avgår efter en månad måste ses som ett hårt bakslag för Trump. Inte minst med tanke på att han ägnade en stor del av kampanjarbetet åt att försöka utmåla Hillary Clinton, och hennes mejl, som en stor säkerhetsrisk. ”Lås in henne”, var ett återkommande stridsrop under Trumps valmöten.

Inte första gången

Flynns avgång blir dessutom bara ytterligare ett tillfälle där nationell säkerhet hamnar på agendan, men knappast i det sammanhang som Trump önskade.

  1. Trumps inreseförbud, som han införde med hänvisning till nationell säkerhet, stoppades av appellationsdomstolen och kommer med stor sannolikhet att avgöras i Högsta domstolen.

  2. Efter att Nordkorea provskjutit en missil diskuterade Trump och hans japanska kollega Shinzo Abe hur de skulle hantera situationen inne på en restaurang på den Trumpägda resorten Mar-a-Lago. Vittnen har berättat hur de som satt nära, samt personalen, kunde höra delar av konversationen. Säkerhetsexperter vänder sig också mot att Trumps medarbetare använde lyset i mobiltelefonerna som lampor för att kunna läsa dokumenten. Mobiltelefoner anses vara relativt enkla att hacka och förvandla till avlyssningsutrustning. ”Det är helt sanslöst oansvarigt”, säger senator Ron Wyden (D), som sitter i senatens underrättelseutskott.

  3. En gäst på Mar-a-lago tog även en bild på en person som uppges bära på den väska som innehåller koderna till USA:s kärnvapen-arsenal.

  4. Trump själv har flera gånger kritiserats för att han använder en okrypterad telefon när han twittrar.

Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad, säger att det nu kommer att bli viktigt för Donald Trump att tillsätta en person som skapar lugn i det nationella säkerhetsrådet och drar uppmärksamheten till frågor som presidenten vill fokusera på.

”Hela Trumps kabinett och personerna runt honom är kontroversiella, och flera personers relation till Ryssland i synnerhet. Kommer nya uppgifter fram om vem som sagt vad, vetat vad och några specifika saker eller löften från Flynn, kan frågan växa utanför Flynn”, skriver hon i ett mejl till TT.

En skärmdump från ett Facebook-konto som lagt upp bilder på mötet vid Mar-a-lago.