Terrorattacken i Stockholm

Efter hårda kritiken – Facebook lovar rensa

Av: 

Viktor Adolfsson

NYHETER

Tidigare under tisdagen kunde Aftonbladet berätta att bilder på dödsoffer från fredagens attack inte plockades ned på Facebook. Nu kommer ett nytt besked från det sociala nätverket.

– Vi jobbar så snabbt som möjligt med att ta bort dem där de publiceras, säger en talesperson.

Efter lastbilsattacken på Drottninggatan i fredags spreds tidigt bilder på skadade och döda på sociala medier.

En särskilt grafisk bild på ett av dödsoffren har fått många att reagera. Bilden sprids fortfarande på bland annat Facebook trots att många anmält den till det sociala nätverkets moderatorer.

En av alla som anmält var tvåbarnsmamman Alexandra Huldén. Men efter hennes och många andras hårda kritik lovar nu Facebook bättra sig och rensa bort liknande bilder.

– Vi är väldigt chockade och bedrövade över attacken som har utförts i Stockholm. Vi förstår att bilderna är extremt upprörande, och jobbar därför så snabbt som möjligt med att ta bort dem där de publiceras, säger en talesperson för Facebook.

Alexandra Huldén fick först ett svar från Facebook där de skrev att bilden hon anmält inte bröt mot några regler. Däremot skulle en 18-årsgräns och en eventuell varning ordnas.

Fyra döda och flera allvarligt skadade

Hon var också upprörd över hur någon ens kunde ta bilder på döda kroppar vid attacken – och förstår inte alls varför någon skulle vilja sprida dem.

– Det är helt galet. Det är så respektlöst. Det finns inget försvar. Det är bara hjärtlöst. Jag förstår inte hur någon får ut något av att dela en sådan bild.

Fyra personer dödades i attacken, en svensk 11-årig flicka, 69-åriga Lena Wahlberg från Ljungskile, 31-åriga Maïlys Dereymaeker från Belgien och 41-årige britten Chris Bevington som arbetade på Spotify i Sverige. Flera vårdas fortfarande på sjukhus med allvarliga skador.

ANNONS

Badkläder till ett bra pris hos Ellos. Passa på att köpa sommarens härligaste baddräkter, bikinis och tankinis!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Facebook vägrar ta bort bild på dödsoffer

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattacken i Stockholm

Facebook

Stockholm