Mamman: ”Den bästa, kärleksfulla dotter en mor kan ha”

NYHETER

FN-svenskan Zaida Catalán, 36, har hittats död i Kongo-Kinshasa.

– Hon var den bästa, kärleksfulla dotter en mor kan ha, säger hennes mamma till Aftonbladet.

Statsminister Stefan Löfven tog emot dödsbeskedet med ”sorg och bestörtning”.

Foto: Peter Lydén/TT
Gustav Fridolin och Zaida Catalán i juli 2001.


Redan som barn bestämde sig Zaida Catalán för att förändra världen – genom att bli jurist.

För Zaida Cataláns familj innebär dödsbudet slutet på en mycket svår väntan. Nu tar det långa sorgearbetet vid.

Zaida Cataláns mamma beskriver sin dotter i ett sms, som hon har bett Aftonbladet att publicera:

”Zaida frågade mig när hon var liten "Vad kan jag göra för att göra denna värld till en bättre värld" Jag minns att jag sa jurist, då har man kunskap om lagar som styr samhället och kan ändra dem. Sen den dagen var det bara jurist som gällde.

Hon var den bästa, kärleksfulla dotter en mor kan ha. Vi stod varandra mycket nära (inklusive hennes yngre syster).

Deras avlidna fader var politisk flykting och torterades efter kuppen i Chile.

Detta var hennes fjärde mission.”

Språkrör för Grön Ungdom

Zaida Catalán var jurist och politiskt aktiv inom Miljöpartiet. Under fyra år var hon språkrör för ungdomsförbundet Grön ungdom (2001–2005). Under två av de åren var hon det tillsammans med nuvarande MP-språkröret Gustav Fridolin.

Efter dödsbeskedet uttrycker Fridolin och hans nuvarande språkrörskollega Isabella Lövin sin sorg i ett meddelande till TT:

”Hennes uppdrag i DR Kongo var talande för hennes drivkraft att kämpa för en mer rättvis värld. Hennes engagemang för de mänskliga rättigheterna och särskilt kvinnors och flickors rättigheter var grundmurat och tog henne till Afghanistan, Palestina och nu till DR Kongo på olika uppdrag.”

Fridolin: En fruktansvärd sorg

I Aftonbladet Morgon berättade Fridolin om hur han hanterade dödsbeskedet:

– Det är en fruktansvärd sorg och vi har såklart våra tankar hos Zaidas allra närmaste. Hon lämnar ett väldigt stort tomrum efter sig i Miljöpartiet och för hela arbetet för mänskliga rättigheter. Hon hade så mycket kvar att ge, säger Gustav Fridolin.

Fridolin beskriver Zaida Catalán som energifylld, intelligent och alltid på språng.

– Zaida hade alltid mer hon ville göra. Hon hade verkligen bestämt sig för att den stund hon har på jorden försöka göra den här platsen till en lite rimligare värld, säger Gustav Fridolin i Aftonbladet Morgon.

Utredde brott mot mänskliga rättigheter

Zaida Catalán lämnade sitt jobb inom Miljöpartiets riksdagsgrupp 2010 och började då arbeta som expert på sexuellt våld för den europeiska EUPOL-insatsen i Kongo-Kinshasa.

När hon kidnappades den 12 mars var hon på ett uppdrag för FN:s generalsekretariat, där hon som humanitär expert skulle utreda situationen i landet, bland annat en massaker där regeringstrupper misstänks ha skjutit ihjäl 13 personer, civila kvinnor och barn.

”Hon är en sann förebild och det ljusa minnet av henne ska vi vårda ömt”, skriver Gustav Fridolin och Isabella Lövin till TT.

”Hon riskerade sitt liv för andras”

Sveriges statsminister Stefan Löfven tar emot dödsbeskedet ”med sorg och bestörtning”. Zaida Catalán var i Kongo-Kinshasa för att stärka freden i landet, skriver han i ett uttalande till TT natten till onsdag.

”Det är ett avgörande uppdrag för att skapa större säkerhet i hela regionen, och ge hopp till ett land som länge plågats av våld och förstörelse.”

Catalán ”var en av dem som outtröttligt arbetar för fred och rättvisa, och riskerade sitt eget liv för att rädda andras”, skriver Löfven.

FLER REAKTIONER PÅ DÖDSBUDET: