Maktkampen hårdnar mellan rivalerna i Vita huset

avGustaf Tronarp

NYHETER

På den ena sidan: De högerpopulistiska ideologerna.

På den andra: New York-eliten som motståndarna hånfullt kallar för ”demokraterna”.

En allt hårdare maktstrid rasar mellan Donald Trumps närmaste medarbetare i Vita huset.

– Det blir intressant att se hur mycket liberalerna förändrar Trump, och hur mycket han förändrar dem, säger presidentens informella rådgivare Newt Gingrich till Washington Post.

1 av 3 | Foto: Evan Agostini / AP
Ivanka Trump och maken Jared Kushner.

Den politiska nykomlingen Donald Trump slits mellan olika intressen i Vita huset. Bland presidentens rådgivare finns två grupperingar med helt skilda agendor.

Den ena leds av chefsstrategen Steve Bannon och stabschefen Reince Priebus. De ligger bakom många av Trumps mest hårdnackat konservativa reformer. Den andra flanken består av representanter från New Yorks sociala elit, och är intimt sammankopplad med presidentdottern Ivanka Trump och hennes make Jared Kushner. De försöker driva administrationen i en mer liberal riktning.

Kallas ”demokraterna”

Genom att intervjua att stort antal personer med insyn i vardagen i Vita huset har Washington Post kartlagt maktkampen i presidentens absoluta närhet.

Den konservativa grenen är starkast, men enligt tidningen vinner New York-nätverket alltmer mark. Deras påverkansarbete leds av de tidigare investmentbankirerna Gary Cohn och Dina Powell. Av sina motståndare, som ser dem som företrädare för ett världsfrånvänt etablissemang, har de fått öknamnet ”demokraterna”.

Ratade Broadway-pjäs

Motsättningarna i Vita huset blev tydliga tidigare i veckan. Efter ett besök i Michigan ställdes Donald Trump inför ett val: Resa till New York för att se Broadway-pjäsen ”Come From Away”, som beskriver utlänningars generositet, eller åka till Nashville för en patriotisk hyllning av Andrew Jackson, USA:s sjunde president?
Efter påtryckningar från Steve Bannon valde Trump att skippa storstaden för att i stället lägga ner en blomsterkrans vid Jacksons grav.

Kan bli mer liberal

Det är den senaste i en rad segrar för de konservativa krafterna i Vita huset. Men Washington Post rapporterar att det finns tecken på att Donald Trump allt oftare tar intryck av den mer progressiva flanken.

– Trumps mål är att vara Trump. Det innebär att vara hård när det gäller handel, samla landet kring amerikansk nationalism, slå mot den illegala immigrationen, förstärka vår militär, decentralisera systemet och radikalt minska antalet regleringar, säger Newt Gingrich, tidigare talman i representanthuset och informell presidentrådgivare, till tidningen.

Han fortsätter:

– Det blir intressant att se hur mycket New York-liberalerna förändrar Trump, och hur mycket han förändrar dem.