Sista chansen – om du vill få skatteåterbäring redan i påsk

Foto: TT
Få tillbaka pengarna till påsk – om du gör det här.
NYHETER

Vill du ha tillbaka pengar på skatten redan till påsk?

Då är det bråttom: i morgon är sista chansen för att få tidigare skatteåterbäring.

I år ger Skatteverket privatpersoner möjligheten att få tillbaka på skatten redan till påsk. Men för att kunna få det måste man först skaffa en digital brevlåda – senast i morgon den 1 mars. Den som har en digital brevlåda kommer nämligen att få sin deklaration tidigare – och även möjligheten att deklarera tidigare. Man får inte heller ändra något i sin deklaration, då diskvalificerar man sig automatiskt för den extratidiga skatteåterbäringen.

Anna Sjöberg, deklarationsexpert vid Skatteverket, säger att intresset varit stort för att skaffa sig digital brevlåda.

– Vi har fått in över en miljon privatpersoner som har registrerat sig. Det har varit cirka 50 000 i veckan den senaste tiden, säger hon.

Skatteverket räknade enligt Anna Sjöberg med en kraftig ökning. Redan förra året valde allt fler att deklarera på nätet när möjligheten fanns att få skatteåterbäringen före midsommar.

– Det här är ett steg i digitaliseringen. Det är många som har har till exempel mobilt BankID.

De nya möjligheterna att deklarera gör att Skatteverket kan ge snabbare besked och underlättar dessutom för de som har svårare deklarationer, eftersom de får sin deklaration tidigare.

Den som inte har möjlighet, eller inte vill, skaffa en digital brevlåda får fortfarande sin deklaration på papper. Och kan i så fall godkänna den med hjälp av koderna som kommer på pappersutskicket – till exempel med sms.

Eller förstås precis som vanligt genom att signera och posta.

Så gör du för att få skattepengar till påsk

  1. Skaffa en digital brevlåda senast den 1 mars.

  2. Anmäl konto för skatteåterbäring senast den 1 mars.

  3. Deklarera i appen eller e-tjänsten senast den 29 mars, utan att ändra eller lägga till något. Deklarationen kommer i din digitala brevlåda den 8–10 mars – från den 21 mars kan du lämna in deklarationen.

Om du har skatt att betala behöver du inte göra det tidigare än vanligt. Läs mer på Skatteverkets hemsida om hur du går tillväga.

ARTIKELN HANDLAR OM