Rickards film visar fortkörarna: ”Så jävla rädd”

NYHETER

I ett klipp ser man hur bilarna kör fort förbi bärgaren Rickard när han ska hjälpa en bilist.

– Du måste alltid ha ögonen i nacken. Folk saktar inte ned. Ramlar eller halkar du så är det kört.

Foto: Richard vill att förare tänker sig för.
Privat

I lördags skulle bärgaren Rickard Parviainen hämta upp en bilist på E4:an strax innan Gnarp. Bilisten hade problem med sitt hjullager och hade fått ställa sig åt sidan på motorvägen.

För att varna andra bilister satte Rickard upp ett varningstält 150 meter från bärgningsbilen – ett likadant som polisen och räddningstjänsten använder.

– Bilisten hade satt ut en varningstriangel på samma ställe och vi båda hade på varningsblinkers. Sen hade jag satt upp ett farthinder.

Men trots försiktighetsåtgärderna var det få som saktade ned.

– De körde hiskeligt fort. Man får en oroskänsla och ångest när man står där.

”Händer varje dag”

Rickard, som varit nära att bli överkörd förut, la ut en film på sin Facebooksida där man ser fortkörarna.

Jag är så jävla rädd varje dag! Rädd att inte få komma hem till min blivande fru, till min dotter och aldrig få se mina vänner igen”‚ skriver han in ett inlägg som även Expressen uppmärksammat.

– Du måste alltid ha ögonen i nacken. Folk saktar inte ned. Ramlar eller halkar du så är det kört.

Enligt honom är de höga hastigheterna en vanlig företeelse, som har blivit värre.

– Det händer varje dag, det handlar om nio av tio fall. Folk är mer ouppmärksammade, stressade och har mer bråttom. Det går bra att gilla ett inlägg på Facebook men att tänka till när folk kör går inte.

Hoppas folk lär sig

Han vill få folk att förstå hur det fort det kan gå på vägarna och bärgarnas arbetssituation. Han skulle även vilja se att man vidtar åtgärder – som till exempel annat varningsljus. Rickard tror dock att han påverkat några med sitt inlägg.

– Det är många som har skrivit att de inte tänkt på hastigheten innan de fick se filmen, att de inte förstod hur snabbt det kan gå.