Allra utesluts ur PPM-systemet och polisanmäls

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Det skandalomsusade pensionsbolaget Allra avregistreras från premiepensionens fondtorg, uppger Pensionsmyndigheten på en presskonferens.

Myndigheten ska också polisanmäla Allra.

1 av 2 | Foto: SvD/TT
Allras vd Alexander Ernstberger (till höger) och Olle Marcusson, vd för bolagets fondverksamhet.

För en månad sedan köpstoppade myndigheten Allras fonder i premiepensionssystemet. Nu stängs de alltså av helt.

– Allras revisorer har ifrågasatt om transaktionerna verkligen gjorts i pensionsspararnas intresse. Det förekommer också betydande intressekonflikter och brister i hanteringen av e-legitimationer, säger Pensionsmyndighetens generaldirektör Katrin Westling Palm.

– Vi kommer att polisanmäla Allra i närtid, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg.

Även fonden Lifefounds stängs av.

– Vi har baserat vår utredning på uppgifter som vi kunnat få in genom öppna källor. Vi har hämtat in svar från Allra, men de svar vi fått har inte fått oss att ändra uppfattning, säger Westberg.

– Personer i ägarstrukturen i Lifefounds har också kopplingar till ägarstrukturen i Allra.

Pengarna ska betalas tillbaka och placeras om där pensionsspararna väljer.

Bakgrunden till Pensionsmyndighetens granskning uppgavs vara klagomål mot bolaget om aggressiv marknadsföring och påstridiga säljare. Sedan dess har det framkommit medieuppgifter som pekar på att det finns tveksamheter i hur bolaget drivs.

Bolag i Dubai

Ett av frågetecknen har gällt dotterbolaget i Dubai som enligt vd:n sysslar med "värdepappershandel, analystjänster och därmed förenliga tjänster", vilket SvD Näringsliv rapporterat om.

Allras två huvudägare Alexander Ernstberger och David Persson har tjänat stora summor på verksamheten. 2012 gjorde de en vinst på 100 miljoner kronor, när de gjorde en privat affär med huvudägaren i finansbolaget Oak Capital, skriver Svenska Dagbladet.

Samma år betalade Allra – som då hette Svensk Fondservice – omkring 430 miljoner kronor med fondspararnas pengar för värdepapper från två internationella finansbolag. Runt 170 miljoner av de 430 miljoner kronorna – nästan 40 procent – gick till Oak Capital som förmedlade köpet, har Ekot tidigare avslöjat.

"Spararna blåsta"

Affärerna ledde till att pensionsspararna blev blåsta på mångmiljonbelopp, enligt Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi, då avgiften som Oak Capital tog ut var ett kraftigt överpris.

Oak Capitals vd och ytterligare en person från Oak Capital är i dag högt uppsatta chefer i Allra.

Publicerad:

LÄS VIDARE