Diplomat ska förhöras för mordet på Kim Jong-nam

avJoakim Magnå

NYHETER

Malaysiska myndigheter vill förhöra en nordkoreansk diplomat om mordet på Kim Jong-nam.

Samtidigt uppger polischefen Khalid Abu Bakar att säkerheten stärkts kring bårhuset – där kroppen förvaras – efter ett inbrottsförsök.

1 av 2 | Foto: AFP
Kim Jong-nam

Flera personer misstänks för inblandning i mordet på Kim Jong-nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-un. Två kvinnor – Siti Aisyah, 25, från Indonesien och Doan Thi Huong, 28, från Vietnam – attackerade honom med gift på Kuala Lumpurs flygplats i Malaysia i förra veckan. Han avled i ambulansen på väg till sjukhus.

Kim Jong-nam levde i exil och en teori är att Kim Jong-un beställt mordet för att röja undan halvbrodern för gott.

Vill förhöra diplomat

Khalid Abu Bakar, nationell chef för den malaysiska polisen, berättade på en pressträff på onsdagen att utredarna, inom ramen för mordutredningen, vill förhöra en diplomat på Nordkoreas ambassad i Malaysia.

Totalt vill polisen förhöra tre ytterligare personer, däribland en flygbolagsanställd.

– Vi har skrivit till ambassadören för att få tillåtelse att förhöra dem. Vi hoppas att den koreanska ambassaden samarbetar med oss och att vi kan genomföra förhören snart, om inte kommer vi kräva att de kommer till oss, säger Khalid Abu Bakar, enligt nyhetsbyrån AFP.

”De visste”

Siti Aisyah, en av de två kvinnor som gripits misstänkta för att ha utfört själva attacken, har i förhör berättat att hon blev lurad och trodde att det var en inspelning av ett skojprogram på tv.

Den förklaringen viftar Khalid Abu Bakar nu bort.

– Det är klart de visste, svarar han på en fråga från en journalist om kvinnorna var medvetna om att det var gift de sprutade på offret.

Händelsen fångades på film.

– Jag tror du har sett filmen, eller? Kvinnan rörde sig bort mot toaletterna. Hon var medveten om att det var gift och att hon behövde tvätta händerna, säger Khalid Abu Bakar.

Inbrottsförsök på bårhuset

Nordkorea har motsatt sig en obduktion av Kim Jong-nams kropp och krävt att den lämnas ut.

Enligt Khalid Abu Bakar har säkerheten stärkts på bårhuset efter att någon försökt att bryta sig in, rapporterar CNN.

Förutom kvinnorna och de tre personer som ska förhöras, är även fem nordkoreanska män intressanta i utredningen.

ARTIKELN HANDLAR OM