Tjuv klättrade i träd – polishunden grep in

1 av 2 | Foto: Skärmdump/SVT
NYHETER

Ihop med sin fyrbenta kollega Qrux har Morgan Andersson gripit både en och två tjuvar genom åren. Och en natt i februari i år var det tveklöst hunden som var tungan på vågen.

– Qrux gjorde hela skillnaden, säger Morgan till SVT Nyheter Småland.

På natten den 13 februari i år larmades polis till Furuby öster om Växjö. Tre tjuvar hade stulit verktyg ur en arbetsbod vid ett grustag i skogen – och hade också ögonen på en hjullastare som de tänkte lägga an på. Men ägare kom på skurkarna och kallade på ordningsmaktens uppmärksamhet.

Till platsen kallades Morgan Andersson, polis i Växjö, och hans kollega Qrux – en schäfer på nio år. En av tjuvarna greps, och deras bil säkrades av polisen. Snart fick Qrux vittring ute i den mörka skogen. Spåret tappade han inte förrän han kom fram till ett träd – där han satte sig och skällde.

Längst upp fanns den misstänkte tjuven. Morgan Andersson kallade på förstärkning, och sprang efter tjuv nummer två. Båda kunde gripas.

– Vi har en grupp som klättrar i träd. De ser väl det som en sista chans att komma undan hunden, säger han till SVT Nyheter Småland.

”Ställer till oreda”

Tjuvarna utreds nu för stöld och försök till grov stöld. Enligt SVT Nyheter Småland betecknas de misstänkta som livstidskriminella. Qrux och Morgan har slagit till mot omkring 30 tjuvar ihop genom åren som gått. Den här gången fick schäfern ta emot de största hyllningsorden efteråt.

– Qrux gjorde hela skillnaden. Utan honom hade vi inte hittat dem.

SVT Småland undrar om Morgan Andersson, polis, tycker att det är viktigt att tjuvar grips. Det gör han.

– De ställer till mycket oreda i samhället, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Småland

Växjö

Hundar