Kravet: Trumps rysskontakter måste undersökas

avKarin Ahlborg

Nu måste alla kontakter mellan Ryssland och Trump undersökas.

Det kräver republikanska senatorn Roy Blunt.

– Alla tjänar på en genomgripande undersökning, säger han enligt The Hill.

Donald Trumps säkerhetsrådgivare Michael Flynn fick sparken på måndagkväll.

– Presidenten bad honom säga upp sig sedan förtroendet raserats, sa Sean Spicer vid ett pressmöte i Vita Huset på tisdagen.

Nu kräver allt fler, både republikaner och demokrater, en total genomlysning av Vita Husets kontakter med Ryssland.

Inte bara av de samtal Flynn haft med ryska ambassadören Kislyak utan framförallt vem som känt till dem och om de skett på någon annans initiativ.

Vända på alla stenar

Roy Blunt är ordförande i säkerhetsutskottet som är ansvarigt för den här typen av granskningar.

– Jag tycker att vi ska göra en så genomgripande undersökning att ingen ska behöva undra om det finns fler stenar att vända på när vi är färdiga.

Enligt honom bör Michael Flynn förhöras av utskottet inom kort:

– Vad visste han? Vad gjorde han? Och finns det någon anledning att tro att någon annan visste och underlät att agera på rätt sätt?

Majoritetsledaren i senaten, Mitch McConnell, säger att det är ”mycket troligt” att säkerhetsutskottet kommer att genomföra en granskning av Flynn-affären, uppger CNN.

Trump visste i 18 dagar

Enligt Sean Spicer har president Trump känt till Flynns ryska kontakter i 18 dagar och samtalen har börjat redan innan Donald Trumps administration tagit över vid installationen.

Men så sent som i fredags hävdade Donald Trump ombord på Air Force One att han inte visste någonting om några ryska kontakter.

Det är det sistnämnda som fått fart på spekulationer om att Michael Flynn kunde ha blottat sig för utpressning från ryskt håll.

– Det har inte funnits något olagligt i Flynns kontakter, att han ombads säga upp sig handlar enbart om det bristande förtroendet för honom, sa Sean Spicer upprepade gånger under pressmötet.