Tre döda efter svår bussolycka på E45

Ungdomarnas skidresa slutade i en tragedi.

Ett 50-tal högstadieelever satt i bussen som välte på E45 utanför Sveg – tre personer är döda och minst fem personer svårt skadade.

– Tyvärr var det tre stycken vi inte kunde rädda livet på. Det är bara att hoppas att det inte blir fler. Några var svårt skadade, säger Peter Nystedt, presstalesperson vid räddningstjänsten.

TT uppger att två personer ska ha livshotande skador.

Larmet om olyckan kom klockan 07.07 och hade inträffat på E45 strax utanför Sveg.

Polisen uppgav tidigt att det rörde sig om en allvarlig olycka med flera skadade.

En kort tid efter att olyckan inträffade stod det klart att det rörde sig om en buss full med skolungdomar.

– Det vi vet är att det är en buss med 50–60 personer, skolungdomar, som kört av vägen. Bussen ligger på sidan och flera personer är skadade, säger Olof Bråborg, inre befäl vid räddningstjänsten i Jämtland.

Ombord på bussen när den välte var 52 åttondeklassare från Ängskolan i Skene i Marks kommun. Utöver barnen var det sju vuxna, inklusive föraren. En person ombord på bussen uppger för Östersundsposten att passagerarna låg och sov när olyckan inträffade.

Räddningstjänsten uppgav till en början att minst 25 skadats.

– Det är nästan kaotiskt på platsen. Vissa är oskadda, andra mycket svårt skadade, sa Peter Nystedt, presstalesperson vid räddningstjänsten.

Tre döda

Vid 11-tiden uppgav Region Jämtland Härjedalen under en presskonferens i Östersund att tre personer är döda efter olyckan. Sex personer ska vara allvarligt skadade, 19 måttligt skadade och 31 lindrigt skadade alternativt oskadda, enligt Region Jämtland Härjedalen.

– Tyvärr var det tre stycken vi inte kunde rädda livet på. Det är bara att hoppas att det inte blir fler. Några var svårt skadade, säger Peter Nystedt, presstalesperson vid räddningstjänsten.

Polisen bekräftade också senare att tre personer hade dött i olyckan.

Man har inte gått ut med åldrar på de döda.

Två kritiskt skadade

Enligt TT ska två personer ha livshotande skador. De vårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Nyhetsbyråns rundringning till olika sjukhus visade under eftermiddagen att

Eleverna var på väg till skidorten Klövsjö för en skolresa.

Kommunens krisgrupp är aktiverad och under söndagen håller skolan öppet för anhöriga.

– Vi har gått in i stabsläge, säger Lars Jerrestrand, tf kommunchef i Marks kommun.

Alla tillgängliga resurser larmades ut

Efter olyckan skickade SOS ut alla tillgängliga ambulanser i närområdet.

Alla tillgängliga resurser hos polisen kallades också in för att arbeta med olyckan.

– Polisen har tillkallat alla tillgängliga resurser som vi bara har, för att åka på den här olyckan. Det är personer som är skadade men jag vet ännu inte hur många, säger Marie Andersson på polisens ledningscentral, region Jämtland.

Sjöfartsverket bistod även med två helikoptrar.

E45 stängdes av i båda riktningar till följd av olyckan.

Vid 10.40 hade de sista skadade förts från olycksplatsen. Enligt polisen fördes totalt elva personer till olika sjukhus. Flera vårdades också i sjukvårdstält som rests upp.

Sjukhus gick in i katastrofläge

Region Jämtland Härjedalen uppgav först att man gick in i förstärkningsläge – nivån mellan stabsläge och katastrofläge – för att kunna ta emot de drabbade.

Vid en senare presskonferens uppgav Region Jämtland Härjedalen att man hade gått in i katastrofläge.

– Vi förbereder oss för krisledning på sjukhuset i Östersund. Det innebär att vi samlar och inkallar de resurser – läkare, stabspersonal och vårdpersonal – som man behöver för tillfället för att lösa situationen, sa Gun Råberg Kjellerstrand, kommunikationschef vid Region Jämtland Härjedalen, tidigare under söndagen.

Publisert:

LÄS VIDARE