Flygplan kraschade in i butiker – fem döda

Publicerad 2017-02-21

Fem personer, varav fyra amerikanska golfare, omkom när ett mindre flygplan kraschade strax efter start nära Melbourne i Australien.

Två nödanrop skickades ut innan planet slog in i ett köpcentrum.

– Det här är den värsta flygkatastrofen på 30 år i Victoria, säger Daniel Andrews, delstatens premiärminister.

Flygplanet störtade in i ett köpcentrum i närheten av flygplatsen i Essendon, en förort till Melbourne, strax innan klockan nio på tisdagsmorgonen, lokal tid.

Fem personer fanns ombord på planet – som var chartrat och på väg till King Island mellan Melbourne och Tasmanien. Samtliga uppges ha dött i olyckan, rapporterar australiensiska medier.

– Ingen ser ut att ha överlevt, säger polischefen Stephen Leane, enligt AFP.

Enligt Herald Sun är fyra av de omkomna amerikaner som skulle spela golf på King Island.

– Det här är den värsta flygkatastrofen på 30 år i Victoria, säger Daniel Andrews, delstatens premiärminister, på en pressträff enligt tidningen.

Flygplanet kraschade in i en möbelbutik och ett elvaruhus. Byggnaden spärrades av och trafiken på vägarna i området dirigerades om för att underlätta räddningsarbetet.

”En enorm explosion”

Kolsvart rök sågs bolma upp från platsen. Vittnen berättar om en kraftig explosion.

– Jag körde på motorvägen och såg en enorm explosion. Det slog upp lågor ur taket och det kom svart rök, säger en affärsägare till News.com.au.

Olyckan inträffade i närheten av en av landningsbanorna. Planet hade precis lyft. Piloten ska ha försökt att vända tillbaka till flygplatsen och hann skicka ut två nödanrop innan nedslaget.

– Jag såg planet komma in väldigt lågt och snabbt. Ett stort eldklot slog upp när det gick in i byggnaden. Jag kände hettan genom fönstret på taxin, och sedan kom ett hjul – det såg ut som ett flygplanshjul – studsandes på vägen och träffade fronten på taxin, säger ett vittne till ABC Radio.

Ingen personal saknas

Kraschen inträffade ungefär en timme innan butikerna skulle öppna. Förutom viss personal var det därför inte mycket folk i lokalerna.

En talesperson för en av de drabbade butikerna, Spotlight, uppger i ett uttalande att ingen i personalen saknas.

– Vi kommer nu samarbeta med utredarna för att ta reda på orsaken till händelsen. Personalen erbjuds krishantering, säger hon, enligt Herald Sun.

Runt 60 brandmän bekämpade de bränder som uppstod.

Följ ämnen i artikeln