Åklagaren: Hotmeddelanden fanns på Jonas Falks dator
Publicerad 2024-09-05
Åtta personer åtalas i utpressningshärvan mot finansmannen Joachim Kuylenstierna.
Hjärnan bakom 100 miljonersutpressningen tros vara ökända Jonas Falk.
– Utpressningsmeddelandena som skickats till målsägande har hittats i hans dator, säger åklagare Anna Stråth.
Jonas Falks och Joachim Kuylenstiernas vägar har korsats långt tidigare.
När åtta personer nu har åtalats misstänkta för en rad brott som i grunden rör ett utpressningsförsök är de båda i centrum igen.
Jonas Falk är inte åtalad, men pekas av åklagaren ut som den troliga huvudmannen som förmått åtta andra, varav två män från Vårbynätverket, att med hot och attentat försökt tilltvinga sig 100 miljoner kronor.
– Företagsledaren har varit utsatt för utpressning sedan oktober 2023 då han mottagit meddelanden där han fått bilder och filmer på kollegor och personer i hans närhet som är kartlagda i syfte att de utpressarna ska tas på allvar när de kräver honom på pengar, säger åklagare Anna Stråth.
Skickade bild på sprängmedel
Hoten kulminerade i ett brandattentat mot en av Joachim Kuylenstiernas kollegor i november 2023. Mannens familj var hemma och kunde då släcka branden utan att någon skadades.
Bland hoten finns också meddelanden med direkt hotfull karaktär.
– Man har skickat en bild på vad som bedöms vara 200 kilo skarpa sprängmedel, en mängd som man skulle kunna spränga bort ett helt höghus med. Det är en tydlig påtryckning och något jag absolut tolkar som ett mordhot, säger Anna Stråth.
En av de åtalade är en advokat som misstänks ha försökt hjälpa utpressarna genom att försöka föra över egendom från en av målsägande till de misstänkta gärningsmännen.
Jonas Falk är inte bland de åtalade. Han är frihetsberövad i Spanien, och den svenska förundersökningen mot honom fortsätter.
Hela bakgrunden till utpressningen tros vara en investering som gjordes 2009 – av just Jonas Falk.
– Det är ett aktieköp som inte gick som planerat. Investeringen tappade i värde och investeraren förlorade pengar, säger Anna Stråth.
I meddelanden som utpressarna skickat till Joachim Kuylenstierna ska investeringen 2009 hänvisats till, vilket gjorde att förundersökningen riktade blicken mot Jonas Falk.
– Det föranledde att vi gjorde en husrannsakan i hans bostad i Spanien och tog en dator i beslag. I den har det anträffats de utpressningsmeddelanden som skickats till målsäganden, säger Anna Stråth.
Hade hotmeddelanden
Detta innebär inte, enligt åklagaren, att man hävdar att Jonas Falk själv skickat meddelandena till Kuylenstierna, men hon uppger att Jonas Falk fortfarande är häktad i sin utevaro, misstänkt för försök till grov utpressning och medhjälp till grov mordbrand.
Delar av tömningen av Jonas Falks dator ingår också i förundersökningsmaterialet som lämnats in kring de åtta åtalade, där misstankarna omfattar försök till grov utpressning, grov mordbrand, grovt ocker, osant intygande, olaga tvång, grov utpressning, övergrepp i rättssak, folkbokföringsbrott och grova bokföringsbrott.
Advokaten som åtalats misstänks vid sidan av arbetet som advokat ha bedrivet en omfattande lånenäringsverksamhet helt utan bokföring i sju år.
Jonas Falks moster Harriette Broman var tidigare häktad misstänkt för att ha deltagit i utpressningen av Kuylenstierna, som hon hade en relation med på 90-talet.
Hon har dock inte åtalats i den delen, men däremot åtalas hon för grovt narkotikabrott. Hon misstänks för att tillsammans med en annan person ha bedrivit en cannabisodling i en villa i Sörmland.