Ny studie visar könsskillnader i immunförsvar
TT
Publicerad 2024-09-05 04.39
Könshormoner kan vara orsaken till varför fler män än kvinnor dör i covid och varför fler kvinnor drabbas av sjukdomar som SLE.
Det visar en ny studie gjord av svenska forskare.
I studien, ledd av Karolinska Institutet och Uppsala universitet, har immunsystemets ”reglering och anpassning över tid” analyserats hos 23 transmän som genomgått könsbekräftande testosteronbehandling. Enligt pressmeddelandet från KI är personerna födda som kvinnor och har fått det manliga könshormonet testosteron i könsbekräftande syfte.
Under studiens gång kunde forskarna se hur den del av immunförsvaret som handlar om virusskydd reglerades ner av testosteron, samtidigt som könshormonet reglerade upp ett inflammatoriskt svar.
Större risk
Det kan förklara varför kvinnor löper större risk för att drabbas av autoimmuna sjukdomar som Sjögrens sjukdom och SLE, en reumatisk sjukdom med kroniska inflammationer där immunförsvaret angriper den egna kroppen. Nio av tio som drabbas av de sjukdomarna är kvinnor.
Studiens rön kan också förklara varför män drabbas hårdare av vissa infektionssjukdomar som covid-19, hiv och tuberkulos.
Kvinnor svarar också oftast bättre på vaccinationer men får däremot oftare biverkningar av dem.
Utveckla läkemedel
– Den nya kunskapen kommer att hjälpa oss att bättre påverka människors immunsystem även utan att använda könshormoner. Man kan till exempel utveckla nya läkemedel för att påverka dessa mekanismer och därmed balansera om immunförsvaret för till exempel kvinnor med sjukdomen SLE, säger Nils Landegren, läkare och forskare inom autoimmuna sjukdomar vid Uppsala universitet i pressmeddelandet.
Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.