Trumps stora rättsfall: Avgöranden lär dröja

TT TT-AP

Publicerad 2024-07-02

Beskedet från USA:s högsta domstol att en expresident åtnjuter viss immunitet gör det sannolikt att Donald Trumps straffrättsliga öde avgörs först efter presidentvalet.

Här är läget i de fyra stora mål där Trump har ställts inför rätta.

New York: Munkavlepengar

Formellt handlade det om 34 fall av bokföringsbrott som skulle kunna leda till böter. Men det som bokförts som ”juridiska utgifter” var i själva verket utbetalningar till personer – bland dem porrskådespelerskan Stephanie Clifford, känd som Stormy Daniels – som hotat att offentliggöra känslig information om Trump inför presidentvalet 2016 – vilket gör det till allvarligare brott mot vallagarna och skattebrott.

Den 31 maj i år fälldes Trump på samtliga punkter. Påföljden var tänkt att meddelas i juli, men hans advokater begärde att skjuta fram det då de ville att delar av bevisningen omvärderas utifrån beskedet om immunitet. Åklagarna godkände begäran och det nya datumet är den 18 september.

.

Washington DC: Valobstruktion

Donald Trump har åtalats för försök att få resultatet i presidentvalet 2020 ogiltigförklarat, bland annat i samband med stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

Den särskilde åklagaren Jack Smiths åtal består av fyra punkter med utgångspunkt att Trump ville förleda eller förhindra ett myndighetsförfarande: kongressens sammanträde där Joe Bidens valseger skulle fastställas. Det handlar också om lögner om valfusk, tillsättningar av falska elektorer och påtryckningar.

Fälls Trump riskerar han som mest 20 års fängelse.

HD bedömer bland annat att Trumps direktiv till justitiedepartementet att utreda valresultatet faller inom ämbetets immunitet. Däremot sätter domstolen inte ned foten i fråga om uppmaningen till tiotusentals anhängare i Washington DC att gå till kongressen och ”fajtas utav helvete”.

.

Georgia: Ombads ”hitta” röster

Donald Trump ringde upp delstatens högst valansvarige Brad Raffensperger efter valet 2020 och bad denne ”hitta” de 11 780 röster som krävdes för en Trumpseger där.

En av åtalspunkterna i delstatsåtalet bygger på Georgias särskilda utpressningslag (kallad Rico) mot 19 personer, bland dem Trump. Expresidenten åtalas för ytterligare nio brott och riskerar fängelsestraff.

Olika formella överklaganden gör att en rättegångsstart lär dröja till åtminstone sen höst.

.

Florida: Hantering av hemligt material

Enligt åtalet tog Trump med sig mängder av hemligstämplade dokument från Vita huset till sitt Floridaresidens Mar-a-Lago när hans mandatperiod löpte ut. Han anklagas för att ha vägrat lämna tillbaka dem och ha låtit förstöra övervakningsfilmer.

Flera av anklagelserna faller under USA:s spionlagstiftning och många av dem kan leda till fängelsestraff.

Rättegången skulle inledas i maj, men har skjutits fram på obestämd framtid.

.

Utöver dessa mål pågår en rad civilrättsliga och ekonomiska tvister.