Mordet på Kim Wall

Peter Madsens dna ska testas mot olösta svenska mord

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

Svenska och danska dna-databaser kopplas ihop 1 november.

Då kommer Peter Madsens dna testas mot olösta mordfall i Sverige.

– Den här körningen sker per automatik i och med avtalet mellan länderna, finns Peter Madsen med i det danska registret, vilket vi kan anta att han gör så testas även hans dna, säger Mattias Sigfridsson, kriminalkommissarie i Skåne till Aftonbladet.

Mattias Sigfridsson är kontaktperson hos den svenska polisen och hjälper till med kontaktvägar för den danska polisen om de behöver det för att utreda hur den svenska journalisten Kim Wall dog. Svensk polis har bistått med vattensökhundar som hjälpt till i letandet efter kroppsdelar tillhörande Kim Wall, senast hennes huvud och ben.

”Blir alltid ett antal träffar”

Första november kopplas svenska och danska dna-databaser ihop för att möjliggöra att ouppklarade mord får en lösning. Det är en del av ett EU-samarbete där ett antal länder redan ingår, bland annat Holland, Finland och Tyskland.

– Den här körningen är per automatik i och med avtalet mellan länderna. Det finns ingen förundersökning i Sverige där man har begärt in Peter Madsens dna-profil. I nuläget finns det inga ärenden utöver den pågående i Danmark, säger Mattias Sigfridsson till Aftonbladet.

– När man kopplar på ett nytt land får man alltid ett antal träffar som man inte visste om, då blir det en mängd träffar, fortsätter Sigfridsson.

120 olösta mord i Skåne

I Skåne finns det cirka 120 olösta mordfall som cold case-gruppen har på sitt bord. Sedan reglerna kring preskription ändrades fylls den högen på hela tiden. Det finns även ett antal styckmord som är ouppklarade.

– Det finns två kategorier, den planerade och den rent praktiska som är den vanligaste, att man delar kroppen för att frakta bort den och bli av med den på ett smidigt sätt. Vi tittar på båda kategorierna men än så länge har vi inga knytningar till någon misstänkt.

Att Peter Madsen under sitt liv befunnit sig i Skåne är i nuläget inget som gör att man från den svenska polisens sida kommer att titta närmare på hans resor hit.

– Vi bor en kvart ifrån varandra, det är klart att många svenskar dagligen är på den danska sidan och många danskar är på den svenska sidan. Just nu finns det inget konkret som föranleder att vi ska titta närmare på Peter Madsens resor till Sverige, säger Mattias Sigfridsson.

Madsens förklaring kan omkullkastas

I helgen stod det klart att Kim Walls huvud inte har några skallskador. Därmed kan Peter Madsens förklaring om att hon ska dött av att ha fått ubåtsluckan i huvudet starkt ifrågasättas. Rättsexperten Sven-Erik Alhem sa i helgen så här om de nya uppgifterna:

– Det är nu sannolikt att man kommer kunna klara ut händelseförloppet. Om det saknas frakturer på huvudet och en annan dödsorsak finns, så bli säcken lätt att knyta ihop. Hela Madsens teori kan omkullkastas.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lys upp höstmörkret – just nu 25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns!

Åhléns

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenska polishunden Ace inkallad för att hitta Kim Wall

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Kim Wall

Peter Madsen

Kim Wall