Guams råd – så gör du vid en kärnvapenattack

1 av 2 | Foto: ERIK DE CASTRO / REUTERS
Turister på stranden på ön Guam.
NYHETER

Titta inte mot elden, undvik balsam och tvätta öronen.

Det är några av råden som myndigheterna på ön Guam gått ut med efter missilhotet från Nordkorea.

Ordkriget mellan Nordkorea och USA har trappats upp. Under flera dagas följd har USA:s president Donald Trump kommit med hot mot nordkoreanska regimen.

Bland annat har han nyligen twittrat: "Militära lösningar är nu på plats, redo att avfyras, om Nordkorea skulle agera oklokt. Förhoppningsvis väljer Kim Jong-Un en annan väg!"

Tar hoten på allvar

Nordkorea har hotat att slå till mot ön Guam, där USA har flera militärbaser, och nu har myndigheterna agerat för att hjälpa invånarna på ön att förbereda sig.

På sin hemsida och på sociala medier har man publicerat tydliga råd och viktig information inför en eventuell missilattack.

Det handlar bland annat om vilka informationskällor som är tillförlitliga, hur man förbereder sig med överlevnadspaket, hur man skyddar sitt hem och hur man ska agera vid en direkt attack. 

Konkreta råd

En av broschyrerna handlar om hur du ska agera om du är utomhus när en kärnvapenattack sker.

”Titta inte mot ljuset eller elden – du kan bli blind” står det i dokumentet. Det innehåller också råd om hur du ska tvätta dig om du utsatts för radioaktivt material.

Kontaminerade kläder ska gärna läggas i en plastpåse som försluts och placeras långt från människor och djur.

Det står också om hur du ska tvätta dig: ”Tvätta ditt hår med schampoo, eller tvål och vatten. Använd inte balsam eftersom det binder radioaktivt material till håret.”

Den drabbades ska även snyta sig försiktigt, torka av sina ögonlock och ögonfransar och torka öronen.

Hawaii har förberett sig

Det är inte bara Guam som agerat inför en eventuell attack. På Hawaii räknar man med att en missil från Nordkorea når fram på 15 till 20 minuter.

Där pågår arbetet med att få igång ett system som kan varna Hawaiis 1,4 miljoner invånare vid en nödsituation. Även på Hawaii uppdateras broschyrer med information till allmänheten.

ARTIKELN HANDLAR OM