Företagets nya policy: Ledigt under mensen

NYHETER

Att ha mens på jobbet kan vara en smärtsam och bökig historia. Det här indiska företaget har dock löst det på ett ovanligt sätt, skriver NTV.

– Vi kände att det var dags att vi anpassar oss till verkligheten, säger företagets personalchef Devleena S. Majumdar.

Foto: TT/Montage
Personen på bilden har inget samband med texten.

Magsmärtor, täta toalettbesök och oro för fläckar på kläderna – mensveckan är sällan en dans på rosor, och speciellt inte på jobbet. Nu har det indiska multimediaföretaget Culture Machine i Mumbai infört ”mensledighet” för sina anställda. De kan nu välja att stanna hemma under menstruationens första dag. De kallar den nya policyn "First Day of Period (FOP) Leave".

– Den första dagen är helt klart inte speciellt bekväm för de flesta. Så vi kände att det var dags att vi anpassar oss till verkligheten, säger företagets personalchef Devleena S. Majumdar i en kampanjfilm på Youtube.

Tabubelagt ämne

Menstruation diskuteras sällan öppet i Indien, vilket leder till okunskap om ämnet. En menstruerande person anses dessutom vara oren, och riskerar att utsättas för diskriminering. Enligt den indiska kanalen NTV kan den som menstruerar bland annat förbjudas att gå till templet eller vidröra vissa typer av mat.

På jobbet behöver den anställda smyga eller hitta på ursäkter för att dölja den tabubelagda veckan.

– Ibland måste man vara lite diskret när man har en manlig chef, säger en av Culture Machines anställda i videon.

”Hög tid att folk förstår vad kvinnor går igenom”

Att företaget erbjuder ledighet under just den första dagen av menstruationen motiverar de med att det är den dag då smärtan är som värst. Detta har dock mötts av en del kritik.

”För mig är det den andra eller tredje dagen som är värst, och för vissa är det den sista. Jag tycker att en ledig dag när det är som värst vore bra”, skriver en kommentator på Youtube.

Mottagandet och kommentarerna är i övrigt övervägande positiva.

”Fantastiskt initiativ. Det är hög tid att folk förstår vad kvinnor går igenom, och beter sig därefter”, skriver en användare.

”Wow, tack så mycket. Seriöst, det här ämnet behöver förståelse i vårt land Indien. Hatten av till er för att ni tar det här initiativet”, skriver en annan.

Vill sprida initiativet

Culture Machine vill att fler indiska företag ska ta efter, och har startat en namninsamling. I skrivandets stund har 26 145 personer skrivit under. Insamlingen ska sedan lämnas till Indiens statliga myndigheter.

”Vi kvinnor på Culture Machine's Blush har privilegiet, om man kan kalla det så, att ta ledigt under den dag då obehaget är ofattbart, utan att bli ifrågasatta. Nu vill vi att resten av kvinnorna i Indien ska få samma rättighet”, står det i namninsamlingen.

– Det är inte en skam, det är en del av livet, säger Devleena S. Majumdar.

ARTIKELN HANDLAR OM