Skjuten toppolitiker behöver opereras igen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Den republikanske toppolitikern Steve Scalise vårdas för livshotande skottskador efter dådet i Virginia.

Hans tillstånd är fortfarande kritiskt och han kommer att behöva ytterligare operationer.

1 av 2 | Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
USA:s president Donald Trump och hans fru Melania besökte sjukhuset där den republikanske toppolitikern Steve Scalise vårdas för livshotande skottskador efter dådet i Virginia.

Enligt ett uttalande från sjukhuset fick Scalise skador på inre organ och drabbades av kraftig inre blödning vid skottlossningen.

Attacken mot kongressledamöter skedde på en baseballplan i Virginia.

USA:s president Donald Trump och hans fru Melania har gjort ett besök på sjukhuset. Presidentparet hade med sig två buketter vita blommor. Trump twittrade efter besöket att Scalise är i väldigt dålig form men att han är en riktig kämpe. Han uppmanar folk att ”be för Steve”.

Sköts med flera skott

Ytterligare en person, lobbyisten Matt Mika, vårdas för livshotande skador efter attentatet i staden Alexandria, strax söder om Washington DC. En kongressanställd och två poliser skottskadades också, men deras tillstånd är inte allvarligt.

Enligt ett uttalande från Mikas familj träffades han med flera skott.

Scalise uppges ha träffats i höften. Innan Scalise genomgick den första operationen var han "på gott humör och talade med sin fru på telefon", meddelade hans kansli i ett uttalande. Men efter operationen beskrivs hans tillstånd som livshotande.

Mellan 15 och 25 kongressledamöter ska ha varit vid idrottsplatsen där kongresslaget tränade inför en välgörenhetsmatch.

Eftersom viktiga politiker deltog i träningen fanns poliser från den amerikanska federala polismyndigheten US Capitol Police redan på plats.

Gärningsmannen, en 66-årig man från Illinois som var uttalad antirepublikan, sköts ihjäl av polisen.

Skytten var Sandersanhängare

Den misstänkte skytten ska ha arbetat som volontär under demokraten Bernie Sanders presidentaspirantkampanj. Det uppger Sanders själv i ett uttalande.

"Jag blir illamående av den här föraktliga handlingen", skriver Sanders som också sänder sina kondoleanser till offren och tackar polisen för dess "heroiska insats".

President Donald Trump, som fyllde 71 år på onsdagen, är "djupt sorgsen" över det inträffade och har ställt in dagens engagemang. Presidentens gjorde ett uttalande i Vita huset med anledning av dådet och sade då att han hoppas på ett snabbt tillfrisknande för alla de skadade. Han vände sig särskilt till Steve Scalise:

– Amerika ber för dig, sade han.

Publicerad:

LÄS VIDARE