Fem mord kopplas till handeln - alla är olösta

Publicerad 2017-06-16

Mordet på affärsmannen är fortfarande ouppklarat.

Polisen har kopplat fem mord till handeln med svartkontrakt på lägenheter i Stockholm.

Samtliga är än i dag – tre år efter mordvågen – fortfarande olösta.

– Det man kan ha med sig när det gäller hyreskontrakten är att ingen har intresse att prata om det, säger en polis med insyn i mordutredningarna.

För tre år sedan inträffade en mordvåg i Stockholm, där fem personer mördades inom loppet av bara några månader.

Enligt en rapport från Polisen hade samtliga personer någon form av koppling till handeln med svartkontrakt på hyresrätter.

29 mars 2014

Mordvågen började i maj då en 51-årig man hittades mördad i baksätet på sin bil vid Albano på Norra Djurgården. Mannen ägde drygt 400 lägenheter och var mångmiljonär.

– Jag är ledsen, jag vill inte prata om det där. Jag vet ingenting om det, säger offrets pappa, till Aftonbladet.

Mannen anklagades av en rad personer för att sälja hyreskontrakt.

– Fastighetsägaren var förmögen och jag vill påstå att han satte i system att sälja sina hyreskontrakt, säger en polis med insyn i utredningen.

14 maj 2014

En och en halv månad senare mördades en kriminell 38-årig man. Han hittades skjuten i huvudet i trapphuset till en kontorslokal på Kungsgatan i Stockholm. Mannen umgicks i samma kretsar som kriminella personer kring den mördade fastighetsägaren.

13 september 2014

I slutet av sommaren hittades en kriminell 28-årig man och hans 21-åriga kvinnliga vän mördade i ett garage i Axelsberg i södra Stockholm.

Fastigheten ägdes av den mördade fastighetsägaren.

– Det var hemskt och det är fortfarande hemskt eftersom det är inte är riktigt uppklarat, säger den 21-åriga offrets mamma.

Den 28-åriga mannen hade, enligt flera källor, affärer ihop med fastighetsägaren, både när det gäller svartkontrakt och importerade bilar.

Mannen är också en av dem som misstänktes för mordet på fastighetsägaren.

Kvinnan råkade bara befinna sig på platsen.

– Det träffades bara då och då. De var ju inte ett par. Hennes kompis hade precis ringt henne, kanske någon timme innan det hände. Då hade hon sagt att hon var på väg hem, säger mamman.

25 november 2014

Mordvågen avslutades med att en silverfärgad Mercedes körde fram till en 32-årig man i en Audi på Turebergs Allé i Sollentuna. Sedan hördes 15-20 smällar. 32-åringen träffades av tio skott med en AK 47 Kalashnikov. Mannen var känd som svartmäklare, enligt flera källor. Mannen ska också tillsammans med den 28-åriga mannen ha haft affärer ihop med den mördade fastighetsägaren.

De ska ha sett fastighetsägaren som en "guldkalv", enligt en polis.

– På något sätt hade de övertygat fastighetsägaren att det fanns stora pengar att tjäna på att importera lyxbilar från Tyskland, säger polisen.  

Fastighetsägaren misstänks ha gett de kriminella runt tio miljoner kronor för att köpa lyxbilar.

– Det fanns ett antal bilar kvar efter mordet på fastighetsägaren och varje bil kanske var värd en miljon eller två. Så det blev väl en huggsexa om bilarna och att få lägga vantarna på dem. Så där kan nog forna vänner ha blivit ovänner, säger polisen.

Fem mord

Mordet på 32-åringen var det femte som polisen kopplade till kretsar som misstänks handla med hyreskontrakt.

Polisen lyckades inte binda någon till mordet på honom, men sex män åtalades för bland annat medhjälp till mord.

Men alla friades.

Så samtliga fem mord är än i dag – tre år efter mordvågen – fortfarande olösta.

En polis med insyn i mordutredningarna berättar att misstankarna är att alla morden hänger ihop.

Men enligt poliskällan är det svårt att gå vidare med uppgifterna om handel med hyresrätter.

– Det man kan ha med sig när det gäller hyreskontrakten här är att ingen har intresse att prata om det.

Kan inte beslagtas

Enligt en poliskälla börjar allt flera kriminella med mycket pengar söka sig till hyresrätter i innerstan.

Hyresrätter är ingenting som kronofogden kan beslagta och därför har de blivit attraktiva för brottslingar.

Kristian Halldin har jobbat som analytiker hos polisen och är i dag säkerhetsstrateg i Stockholms stad.

Han tror inte att de som köper hyreskontrakt känner till den grova kriminaliteten som förknippas med handeln.

– Jag tror man ser till här och nu. Man tänker inte var pengarna kommer användas eller varifrån de kommer. Men fem personer har mördats och den här handeln får fortsätta i oförminskad skala.

FOTNOT: I Stockholm är det Stockholms kommun som sköter och ansvarar för registreringen av lägenheter och byggnader. De levererar informationen till Lantmäteriet, som lagrar informationen i det nationella lägenhetsregistret. Datumet när lägenhetsuppgifterna senast ändrades för respektive lägenhet i registret sträcker sig tillbaka till 2011, så i vissa fall kan storleken ha ändrats. Uppgifter om boende har tagits fram av Aftonbladet och avser personer skrivna i lägenheten i början av 2017. Hushållets inkomst räknas utifrån de två som varit skrivna längst i lägenheten. Barn under 25 år och personer som bor c/o har inte räknats med. I något enstaka fall har samtliga skrivna i lägenheten varit skrivna som c/o. I dessa fall har de två som varit skrivna längst i lägenheten räknats som hushåll. Inkomsten avser både inkomst av tjänst, näringsverksamhet och kapital.