Trump dikterade sonens utspel om Rysslandsmöte

NYHETER

Det var Donald Trump själv som kom på idén om hur sonen skulle offentliggöra mötet med den ryske advokaten, skriver tidningen Washington Post.

Enligt tidningen diskuterade Trumps rådgivare hur de skulle tackla de nya avslöjandena om det möte Trumps äldsta son haft med en rysk advokat och förstod att det skulle kunna såra dem politiskt och potentiellt även vara olagligt. Trump ska dock ha gått emot sina rådgivare om full öppenhet.

Foto: MIKE SEGAR / X90033
USA:s president Donald Trump tillsammans med sonen Donald Trump Jr.

Under G20-mötet i Tyskland förra månaden diskuterade Trumps rådgivare hur de skulle svara på de nya avslöjandena om att Trumps äldsta son haft ett möte med en rysk advokat under tiden för presidentkampanjen 2016 – något som de visste skulle kunna skada Trump-administrationen politiskt och kanske även var olagligt.

Lösningen för rådgivarna blev att Trump Jr på egen hand skulle göra ett uttalande för att hindra en skandal. Uttalandet skulle vara sanningsenligt så att de inte skulle kunna bli ett bakslag för kampanjen om fler detaljer framkom – men Trump ändrade på den strategin.

Dikterade villkor på planet

På planet på väg hem från Tyskland ska Trump själv ha dikterat villkoren för hur uttalandet skulle se ut. I ett uttalande skulle Trump Jr säga att han och advokaten ”framförallt diskuterade ett adoptionsprogram för ryska barn” bestämde presidenten. Uttalandet publicerades i flera amerikanska tidningar som även lade till att detta inte alls var ”något kampanjrelaterat” – vilket senare visade sig inte vara sant.

Under de kommande dagarna började det spekuleras kring mötet och efter att media satt press på Trump Jr kom det till slut fram att han gått på mötet efter att tagit emot ett mail som utlovade känslig information om Hillary Clinton.

”Det här var...onödigt”

Uppgifterna till tidningen kommer från flera av Trumps rådgivare som efter löfte om anonymitet uttalat sig om händelsen.

”Det här var...onödigt”, säger en av rådgivarna.

Trump Jr har nyligen kallats till ett förhör av specialåklagaren Robert Mueller som leder utredningen av de påstådda Rysslandskopplingarna. Även Trumps dåvarande kampanjchef Paul Manafort och svärsonen Jared Kushner ska ha varit med på mötet.

Donald Trump har hela tiden försvarat sonen och kallat nyhetsrapporteringen för ”en häxjakt”.

Ser sig som oskyldig

Enligt presidentens rådgivare anser Trump inte att han gjort något fel.

– Han tror inte att han är i någon juridisk fara, han ser det som ett politiskt problem han kommer att lösa på egen hand, säger personen till Washington Post.

ARTIKELN HANDLAR OM