Uppmanar departementet att inte prata ”klimatförändring”

Av: Daniel Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Anställda vid det amerikanska jordbruksdepartementet har blivit tillsagda att inte använda ordet ”klimatförändring” i sitt arbete.

Istället uppmanas personalen att använda uttryck som ”extremt väder”.

Det här avslöjar tidningen the Guardian, som fått tillgång till en rad mail från departementet.

Foto: Martin Meissner / AP TT / NTB SCANPIX

Personalen vid amerikanska jordbruksdepartementet, USDA har blivit tillsagda hur man ska beteckna allt som har med ämnet klimatförändring att göra. Man har även fått en lista med vilka ord och formuleringar som inte får användas och förslag på vad man istället ska skriva.

I flera mail, som tidningen the Guardian tagit del av, framgår att den amerikanska regeringen har haft stor inverkan på hur statligt anställda, i skrift och tal, inom departementet ska förhålla sig till ett flertal uttryck som rör klimatförändringen.

I en skrivelse från en av cheferna vid departementet, Bianca Moebius-Clune finns en lista med vilka ord som bör undvikas och vilka ord som dessa bör ersättas med.

Istället för ”klimatförändring” vill man hellre se ordet ”extremt väder” och att begrepp som ”klimatförändringsanpassning” ska bytas ut till ”motstånd mot extremt väder”.

Även andra sammanhängande uttryck som har med hur människan påverkar klimatförändringen genom att till exempel minska utsläppet av växthusgaser är svartlistade och ska istället ersättas med hur man kan ”öka effektiviteten i näringsämnena”.

Vidare har flera, högt anställda, inom jordbruksdepartementet ifrågasatt huruvida personal ska få publicera och sprida dokument utanför departementet som innehåller uttrycket ”klimatförändring”.

– De här uppgifterna avslöjar att det står på Trumps politiska agenda att aktivt censurera vetenskapen, säger Meg Townsend, advokat vid centret för Biologisk mångfald.

USA:s president Donald Trump har vid flera tillfällen uttalat sig kritiskt i klimatfrågan och global uppvärmning faktiskt skulle vara en verklighet. Han har istället menat att det är en bluff påhittad av Kina för att göra tillverkningen i USA mindre konkurrenskraftig. Trump har också inlett en process för hur USA ska kunna dra sig ur det globala klimatavtal som antogs i Paris 2015.

De senaste avslöjandena är ett tydligt tecknet på hur regeringen försöker påverka anställda att undvika att prata om klimatförändringen och vilka konsekvenser det kan få, skriver the Guardian.

Publicerad:

LÄS VIDARE