SMHI utfärdar klass 2 varning - stora mängder regn och åska väntas

NYHETER

SMHI utfärdrar klass 2 varning för Kalmar och Öland med kraftiga skyfall och mycket stor risk för översvämning under torsdagen. Även Skåne, Blekinge och Gotland kan ligga i riskzonen.

– Mycket besvärligt väder som kan innebära fara för allmänheten väntas, säger Christoffer Hallgren, metorolog på Foreca.

Ett lågtryck på väg in från Tyskland och Polen som kommer att skapa besvärligt väder i södra Sverige under torsdagsmorgonen. För Kalmar och Öland har SMHI utfärdat klass 2 varning. Det innebär stora regnmängder i samband med skyfallslikande regn och minst 70 millimeter regn på 24 timmar.

Risk för översvämmning

– Det här vädret kan innebära fara för allmänheten och det finns en stor risk för översvämningar av källare och gatubrunnar och vägar, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på vädertjänstföretaget Foreca.

Fler områden kan komma att få klass 2 varning

För stora regnmänder är klass 2 den allvarligaste varningsgraden. Skåne, Blekinge och Gotland väntas också få stora mängder regn men har ännu inte fått någon utfärdad varning.

– Det kan hända att det blir klass 2 varning även där men Kalmar och Öland kommer få de största regnmängderna från torsdag morgon är prognosen från 50–60 millimeter upp till 90 millimeter regn, säger Christoffer Hallgren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Kalmar

Öland

SMHI