Donald Trump vill se hårdare tag mot kriminella: ”Skydda inte deras huvud”

NYHETER

Donald Trump vill se hårdare tag mot kriminella.

Gripna får själva se till att inte slå i huvudet i biltaket, menar han.

– Ni behöver inte skydda deras huvud, säger USA:s president.

Foto: TT

Under ett tal inför ett hundratal poliser på Long Island i New York uppmanade Donald Trump på fredagen till hårdare tag mot kriminella. Mer specifikt tyckte USA:s president att gripna förtjänar en smäll i huvudet när de förs in i polisibilen med handfängsel.

– När ni sätter någon i bilen och ni skyddar deras huvud, ni vet, sa Trump enligt Washington Post, samtidigt som han imiterade en polis som höll nere den gripnes huvud för att undvika en smäll i biltaket.

– Som att ”skada inte deras huvud”, och de har just dödat någon, men ”skada inte deras huvud”.

Trump fortsatte:

– Jag sa: Ni kan ta bort den handen, okej?

Kallar kriminella för ”djur”

Utspelet, som möttes av jubel från delar av publiken, kom efter att Trump börjat prata om städer som drabbats av gängvåld. Han förklarade krig mot ökända gänget MS-13 och kallade dess medlemmar för ”djur”.

– Tillsammans kommer vi att återställa tryggheten och friden till våra samhällen och vi kommer att krossa den galna, kriminella kartellen MS-13 och många andra gäng, sa Trump enligt CNN.

Long Island är ett av de områden som på sistone drabbats hårt av gängkriminalitet. Enligt Trump har MS-13 förvandlat förorten till en krigszon.

– De kidnappar. De bedriver utpressning. De våldtar och de rånar, sa Trump.

– De stampar på sina offer. De slår dem med klubbor, de skär dem med machetes och de hugger dem med knivar. De har förvandlat fridfulla parker och vackra lugna områden till blodbefläckade mördarfält. De är djur.

”Vi kommer att deportera er”

Gänget Mara Salvatrucha, mer känt som MS-13, har rötter i USA, El Salvador, Guatemala och Honduras. Det bildades i Los Angeles på 1980-talet men presidenten talade som om samtliga medlemmar i det kriminella gänget vore invandrare.

– Vi kommer att hitta er, vi kommer att gripa er, vi kommer fängsla er och vi kommer att deportera er, sa Trump.

I sitt tal nämnde han också sin välkända önskan att minska invandringen och bygga en mur mellan USA och Mexiko.

– Muren är vital och nödvändig som ett verktyg för att avsluta den mänskliga katastrof som drogsmugglare och människosmugglare, sa Trump.

ARTIKELN HANDLAR OM