Elliot ramlade ner i avloppsbrunn – nu vill pappan varna andra

1 av 2 | Foto: Malin Norfall
Elliot, snart två år, ramlade ner i en avloppsbrunn.
NYHETER

På ett ögonblick förvandlades 95-årskalaset till en mardröm. När Patric Söderström vände bort blicken från sin snart tvåårige son, ramlade han ner i en avloppsbrunn.

– Jag sprang dit, slet av locket och möttes av Elliots lilla ansikte, säger han.

I söndags eftermiddag firade Patric Söderström sin farmor som fyllde 95. Femtio personer var där och kalasade på Bullens korv och på gräsmattan lekte barn, vilket Blekinge Läns Tidning skrev om först.

– Det är som tre tomter som ligger intill varandra. Längs med dessa går en gräsyta där jag spelade lite boll med mina kusinbarn samtidigt som jag höll koll på Elliot.

Plötsligt hör Patric hur Elliot ropar ”pappa” ett flertal gånger.

– Ljudet var diffust. Jag kunde inte lokalisera ljudet, det var nästan så att jag trodde att jag hade hjärnspöken.

Patric visste att en av barnen var i lekstugan, så han sprang dit för att se om Elliots rop kom därifrån. Men där fanns ingen Elliot.

– Jag började få panik och han ropade fortfarande ynkligt på mig.

Förvirrat såg sig Patric omkring över området.

– Då såg jag ett grönt plastlock som låg upp och ner. Det var en avloppsbrunn. Jag sprang dit, slet av locket och möttes av Elliots lilla ansikte.

1,5 meter djupt

Patric ropade åt de andra gästerna att hämta en stege och hoppade sedan själv ner i brunnen för att fånga upp sin son.

– Det var typ 1,5 meter djupt vatten. Jag fångade bara upp honom och sträckte upp armarna där han togs emot utav en av mina kusiner.

Elliot hade lyckats klamra sig fast i någonting, men vad det var, vet inte Patric. Det enda som betydde någonting var att Elliot var vid liv.

– Jag tror att mitt undermedvetna suddar ut minnet av händelsen, det var ingen bra bild att se. Det jag vet är att han definitivt inte hade bottnat där. Det är många ”tänk om”.

”Hoppas på en tankeställare”

Eftersom både Elliot och Patric varit i kontakt med avloppsvattnet i brunnen och inte visste om någon av dem hade fått något i sig, fick de åka ambulans in till sjukhuset där de blev kvar för observation över natten.

– Nu i efterhand mår han bra. Jag hoppas att han är så pass liten att det här inte påverkar honom. Han har bara ett blåmärke på bröstkorgen.

Nu vill Patrik varna andra som har brunn.

– Jag förstår inte att man bara kan låta ett plastlock ligga över en brunn sådär och jag hoppas att folk får sig en tankeställare.

ARTIKELN HANDLAR OM