Johan Gustafssons första ord i frihet

NYHETER

Malisvensken Johan Gustafsson har för första gången uttalat sig om sina år i helvetet.

”Jag vill tacka min familj och alla som skänkt mig en tanke”, säger han i ett uttalande till TT.

1 av 2 | Foto: Simon Stanford
Johan Gustafsson med sina föräldrar, Göran och Mari-Anne Gustafsson.

I uttalandet till TT har Johan Gustafsson för första gången efter hemresan till Sverige berättat om sina tankar:

”För några dagar sedan satt jag ensam och isolerad i Sahara. I dag sitter jag här tillsammans med min familj. Jag är hemma. Jag vill tacka min familj och alla som skänkt mig en tanke. Jag vill tacka Sverige som land för vad de har gjort. Jag mår bra, jag mår bättre än bra och skägget det behåller jag tills syskonbarnen får ta hand om det. Tack.”

Johan Gustafsson från Värnamo var på motorcykelresa när han kidnappades av al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim i norra Mali 2011.

Krävde 200 miljoner

Kidnapparna krävde 200 miljoner först för att Johan Gustafsson skulle släppas fri. Den summan förhandlades senare ned till cirka 80 miljoner kronor av den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers.

Men organisationen stötte på en återvändsgränd och har tidigare sagt till TT att de inte haft något med frisläppandet att göra.

Efter nästan sex år i fångenskap släpptes han och den 26 juni landade han i Sverige.

Margot Wallström sade vid en presskonferens efter frisläppandet att landets policy är att inte betala några lösensummor, om det däremot gjorts några andra eftergifter ville hon inte kommentera.

”Vi är så tacksamma”

Terrorforskaren Magnus Ranstorp har tidigare sagt till Aftonbladet att det är ganska osannolikt att kidnapparna har kastat in handduken och gett upp.

– Det är också osannolikt att det har skett några direktkontakter med kidnapparna. Frågan är om det i sin tur döljer att man har gjort eftergifter eller gett en lösensumma. Jag är inte säker på att man kommer att besvara det. Man kanske kan säga att man inte har betalat någon lösensumma, men det kanske är någon mellanhand som har gjort det, har Magnus Ranstorp tidigare sagt till Aftonbladet.

Johan Gustafssons familj säger till TT att de tillsvidare inte kommer ge några intervjuer.

”Vi är så tacksamma och glada. Hoppet hade vi ännu kvar men det var inte mycket”, har hans mamma Mari-Anne Gustafsson tidigare sagt till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM