Femton minuter för att söka skydd – så förbereder sig Hawaii

NYHETER

Om Nordkorea avfyrar en missil mot USA har boende på Hawaii femton minuter på sig att söka skydd. Det konstaterar staten Hawaiis försvarsdepartement.

Nu förbereder sig ögruppen på hur de ska varna sina medborgare vid en eventuell attack, rapporterar CNN.

Bland annat genom att testa varningsystem och se över skyddsrum.

1 av 2 | Foto: Caleb Jones
Solbadare i Honolulu, Hawaii.

En kvart – max 20 minuter. Så lång tid skulle det ta för en missil från Nordkorea att nå amerikansk mark konstaterar överstelöjtnanten Charles Anthony på Hawaiis försvarsdepartementet.

– Det är inte alls mycket tid. Men det är nog med tid för att ha en chans att överleva, säger Vern Miyagi, administratör för Hawaiis krisberedskap, enligt CNN.

Han poängterar att trots att scenariot att Nordkorea skulle attackera USA med kärnvapen är ”väldigt osannolikt” så kan Hawaii inte ignorera risken att det skulle kunna ske.

Nu jobbar östaten med att få igång systemet som ska varna Hawaiis 1,4 miljoner invånare vid en nödsituation. Larmsystemet användes under kalla kriget men har inte testats sedan 80-talet. Enligt CNN planeras ett test av larmsystemet att genomföras i november. Ljudsignalen kommer att testas efter det att signalen som varnar för naturkatastrofer testas – på Hawaii sker det den första vardagen i månaden, klockan 11.45.

Ha tillräckligt med mat för två veckor

Rutinerna för nödsituationer uppdateras även på andra håll i staten. Bland annat håller ett varningssystem för mobiltelefoner på att tas fram och broschyrer till allmänheten uppdateras. Människor uppmanas också att ha tillräckliga förnödenheter hemma för två veckor, istället för en vecka, som är den vanliga rekommendationen.

– Vi vill helt enkelt att folk ska ha en nödplan, på samma sätt som de har för orkaner, tsunamis eller andra katastrofer, säger Vern Miyagi, enligt CNN.

”Sök skydd direkt”

Enligt militären och krisberedskapen på Hawaii så räknar man med att Nordkorea troligen har en kärnvapenarsenal lika kraftfull som den atombomb som USA släppte över Hiroshima 1945. Då finns det ingen tid för att samla ihop sina tillhörigheter eller söka kontakt med sin familj – uppmaningen från hawaiianska myndigheter är att omedelbart söka skydd om varningssignalen ljuder.

– Du har inte tid att ringa din fru, dina barn eller din man för att söka skydd tillsammans med dem. Det finns det inget tid till, säger Vern Miyagi.

Rädsla att turismen påverkas

Enligt CNN finns det inte tillräckligt många skyddsrum för alla invånare sedan Hawaiis befolkning ökade under 80-talet. Nu ser man över hur man kan uppdatera skyddsrum som ingen brytt sig om sedan slutet på kalla kriget.

Även om inte Nordkorea realiserar hoten kan talet om kärnvapenhot mot ögruppen ändå vara förödande – om turisterna slutar komma till Hawaii på grund av rädsla för hotet.

– Effekten av en nedgång i besöksnäringen skulle i slutänden vara kännbart för invånarna, som är beroende av en framgångsrik turistnäring för att kunna överleva, säger Charlene Chan, talesperson för turismmyndigheten på Hawaii, enligt The Guardian.

ARTIKELN HANDLAR OM