Sophämtningen i Stockholm igång igen – trots strejken

NYHETER

Sophämtningspersonal på företagen Liselott Lööf och Reno Norden arbetar för fullt med att hämta sopor i Stockholm. Det trots att flera personer fortsätter strejka.

– Det är väldigt glädjande att vi nu kan börja jobba och komma i ett normalläge, säger Krister Schultz. 

Arbetet på sophämtningsbolagen Reno Norden och Liselotte Lööf är i full gång.

På måndagen körde man för fullt igen, det säger Krister Schultz, vd på Stockholms vatten och avfall, till Stockholm Direkt.

På tisdagsförmiddagen rapporterade tidningen Stockholm Direkt att strejken var över. Det tilbakavisas av Peter Ekholm, vd på Reno Norden.

– Jag har inte hört att det ändrats på något sätt. Några har sagt upp sig och några har kommit tillbaka. Vi har tagit in nytt folk och fått hjälp av kollegor i branschen och klarar vårt uppdrag, säger Peter Ekholm till Aftonbladet.

Fortsatta störningar

Trots att verksamheten är igång igen kommer vissa störningar att kvarstå.

– Det är väldigt glädjande att vi nu kan börja jobba och komma i ett normalläge. Under veckan kommer det fortsätta vara störningar, men om vi ser till helheten ser vi att det är på rätt väg, säger Krister Schultz till Aftonbladet TV.

Konflikten ännu inte löst

Sophämtare anställda på Reno Norden inledde strejken 5 juli efter missnöje med ett nytt avtal. En vecka senare valde cirka 70 sopåkarna att säga upp sig.

Ett 40-tal sophämtare från sophämtningsbolaget Liselott Lööf gick också ut strejk för att stötta de anställda på Reno Norden.

Två dagar senare slog Arbetsdomstolen fast att strejken var olovlig.

– Vi hoppas nu att sophämtarna ska återgå till arbetet, att den vilda olagliga strejken får ett slut och att sophämtningen i Stockholm ska kunna fungera igen, sa Mattias Dahl, vd Transportföretagen, en samarbetsorganisation för arbetsgivar- och branschförbund inom transportnäringen, i ett uttalande efter domen.

Flera av sophämtarna, som har sagt upp sig, hävdar ändå i dag, tisdag, att de fortsätter strejka.

– Det är ingen strejk som är över, säger Jan Spanedal, klubbordförande för sopåkarna på Reno Norden.

Enligt honom är de som sagt upp sig redo att återvända till arbetet om de får det avtal de krävt men nekats av arbetsgivaren. Fram tills dess kommer de fortsätta den olovliga strejken.

– Vi sitter lugnt i båten, säger Jan Spanedal.

ARTIKELN HANDLAR OM