Dinamarca polisanmäler Janouch efter tweet

Riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) polisanmäler samhällsdebattören Katerina Janouch. Detta efter flera inlägg på Twitter som riktar sig mot politikern.

– Idag skrev hon ett blogginlägg där hon fortsätter att antyda att mina syften har varit att söka sexuella kontakter. Och drar paralleller med socialarbetare som förgripit sig på ensamkommande barn. Med den sammanblandningen skuldbelägger hon mig också, Säger Rossana Dinamarca till Aftonbladet.

Efter ett samtal med Claes Borgström, Rossanas advokat, valde hon att polisanmäla Katerina Janouch.

Upprinnelsen är ett Twitterinlägg av Katerina Janouch med en bild på Dinamarca, tagen vid hennes deltagande i Ung i Sveriges manifestation mot utvisningarna till Afghanistan. Bilden, med texten "Trappan är mer effektiv än Tinder", visar Dinamarca sittande på Medborgarhusets trappa med bara ben i en kort kjol eller shorts.

– Det finns anledning att polisen utreder om det här är förtal, eftersom bilden är ihopkopplad med den text som Katerina Janouch skrev, och påstår att Rossana Dinamarca gör någon slags sexuell invit. Det tycker jag man bör utreda om det ska föranleda ansvar eller inte, säger Dinamarcas advokat Claes Borgström.

Han tillägger att Janouch också har en tanke med att kränka Dinamarca för hennes politiska åsikter.

”Extremt osmakligt”

Under måndagen la Katerina Janouch ut en ny bild på vänsterpolitikern där hon är på en strand iklädd en t-shirt med texten "Sveriges sexigaste politiker 2015". Det var en tröja som Dinamarca fick från Nyheter24 med motiveringen att hon stod upp mot rasism efter att ha sagt "du är inte min talman" till sverigedemokraten Björn Söder.

– Jag förstår att det är för att hon gärna vill göra mig mindre trovärdig i att jag inte vill bli sexualiserad av henne. Det är ett klassiskt grepp när det gäller kvinnor och övergrepp. Det tycker jag är extremt osmakligt, säger Rossana Dinamarca.

Det är de upprepade inläggen som gör att hon polisanmäler författaren och sexrådgivaren. Janouch riskerar också att förlora sitt uppdrag för Viking Lines expertgrupp för sexuella trakasserier, vilket Dinamarca tycker är rimligt.

Aftonbladet söker Katerina Janouch.

Publisert:

LÄS VIDARE