Här tar polisen misstänkt för mord i Surahammar

NYHETER

Mannen i 65-årsåldern som misstänks för mordet i Surahammar togs av polisen vid offrets hem på tisdagen.

Grannarna vid mannens eget hem i en ort nära Stockholm berättar nu om en dramatisk polisinsats där insatsstyrkan slog till i jakten efter honom.

– En man sprang ur en bil med en k-pist i händerna och hoppade över häcken, säger grannen Lovisa till Aftonbladet.

1 av 6 | Foto: Pontus Orre
Mannen greps vid kvinnans hem på tisdagen.

När två minibussar vid 16-tiden rullade in framför enplansvillan i bostadsområdet i en ort nära Stockholm satt grannen Lovisa i sitt arbetsrum.

Genom fönstret såg hon hur en man klädd i förstärkningsutrustning och automatvapen hoppade ur bussarna.

Mannen hoppade sedan över häcken till grannhuset med draget vapen.

– Jag blev rädd och ropade till min man i vardagsrummet att nu skjuter de på gatan. Min mans bror var ute på framsidan och arbetade och jag sa att vi måste få in honom, säger Lovisa till Aftonbladet.

Kom med dragna vapen

När fler män vällde ur bussen såg Lovisa snart att det stod ”polis” på deras ryggar. Varken kläder eller bussen signalerade annars att det rörde sig om just poliser.

– Första tanken var att det var ett skämt. Sen när jag såg att det var riktiga vapen blev jag riktigt rädd innan jag fattade att det var polisen. De började banka på dörren mittemot oss och skrek ”polis, öppna!”.

Insatsen skedde i en ort utanför Stockholm vid 16-tiden på tisdagen, mer än en timmes färd från Surahammar.

Bara drygt 45 minuter senare plockades den nu anhållne mannen i 65-årsåldern in i en polisbil – framför ögonen på Aftonbladets utsända vid den mördade kvinnans hem i Surahammar.

Han medtogs till förhör och anhölls först vid 22.30-tiden på kvällen.

Under tisdagen fortsatte polisen att arbeta vid mannens hem under kvällen, framför de förbryllade grannarna.

– När det lugnat ner sig gick vi och frågade vad de gjorde där, men de sa att de inte fick säga något. De uppmanade oss att läsa i tidningarna, säger grannen Lovisa.

Vid polisen vill man inte närmare beskriva vilken typ av insatser som gjorts i jakten på den misstänkte.

– Vi gör kontroller på ett antal platser och fordon som är intressanta i utredningen. Exakt vad och var vi gör det är inget vi berättar, säger Jonas Partheen, presstalesperson vid polisen i Västmanland.

”Var ett jävla liv”

Flera av grannarna Aftonbladet pratar med uppfattade rabaldret vid den misstänkte mannens hus.

– Det var ett jävla liv. De var här långt in på kvällen. Först under natten åkte avspärrningsbanden upp, säger en granne.

Vid 13-tiden på onsdagen anlände polisens tekniker till hemmet och började arbeta. Skyddsutrustning och påsar har burits in i hemmet där man genomför teknisk undersökning.

Vid 16-tiden var teknikernas arbete färdigt och man bar ut ett antal bruna papperspåsar ur huset innan man lämnade platsen.

Mannen i 65-årsåldern är skäligen misstänkt för mordet, vilket är den lägre misstankegraden, och har under onsdagen fått advokaten Mats Hogfeldt utsedd som offentlig försvarare.

Enligt polisen har man under onsdagen inlett nya förhör med mannen, som inledningsvis har nekat till brott.

Så sent som under tisdagsmorgonen såg grannar mannen utanför sitt hem i orten i Stockholmsområdet.

– Jag hade varit och handlat och han kom gående framför huset. Jag höjde på handen och ropade hej, det var allt, säger en granne.

Även grannen Lovisa såg mannen under förmiddagen, uppskattningsvis någon gång mellan 09.00 och 10.00 på tisdagen.

Att han nu är skäligen misstänkt för mord kom som en chock för grannarna.

– Jag tror inte att det är möjligt. Det är världens snällaste lilla farbror, så det känns helt overkligt. Det känns som att de tagit fel person. Man fattar det inte, säger Lovisa till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM