Gävle hamn om föremålet: ”Båtliknande objekt som försvann”

Foto: GÄVLE HAMN
NYHETER

Här är ekolodsbilderna som visar föremålet i Gävles hamn.

Enligt rapporten som lämnats till Försvarsmakten var det tolv meter långa föremålet ”båtliknande” – och försvann plötsligt.

– Det kan vara fel på vår utrustning, ett fiskstim eller en undervattensfarkost, säger Fredrik Svanbom, vd vid Gävle hamn, till SVT.

Den 29 juni genomfördes en sjömätning av hamnen i Gävle som nyligen muddrats. Då fångade ekolodet ett mystiskt föremål på bild.

Föremålet ska enligt Gävle hamns mätningar ha varit tolv meter långt, tre meter högt och ”båtliknande”. Kort efter den första mätningen som upptäckte det avvikande föremålet på botten gjordes en ny kontroll – då var oidentifierade objektet borta.

Nu har bilderna av det mystiska föremålet gjorts offentliga.

SVT Gävleborg har också tagit del av hamnens avvikelserapport som nu skickats till Försvarsmakten:

”Vid sjömätningen påträffas en avvikelse i djup. Sjömätningen för det aktuella området pågick mellan cirka klockan 11-12. Under lunchen granskades bilderna noggrannare och avvikelsen uppfattades som en båtliknande form.

Efter lunchen vid cirka klockan 13 kontrollerades området igen och avvikelsen fanns då kvar. Vid tillfället cirkulerade sjömätningsbåten ett antal varv runt objektet. Eftersom dykare fanns på plats hämtades dessa för att göra en kontroll, tiden var då cirka 14. Objektet var då borta från multibeamen” står det i rapporten enligt SVT.

Försvarsmakten säger till SVT att de dagligen får in liknande rapporter men vill inte kommentera de aktuella ärendet.

Gävle hamns vd Fredrik Svanbom säger till SVT att han ser tre möjliga förklaringar: Fel på utrustningen, ett fiskstim eller undervattensfarkost.

– Det är klart att det är oroväckande om en ubåt kan vara mitt inne i Gävle Hamn. Det skulle inte kännas bra om det var så, säger han till SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Gävle