Trump: ”En handling av ren ondska”

avEbba Thornéus, Stefan Holm

NYHETER

LAS VEGAS/STOCKHOLM. Stephen Paddock, 64, dödade minst 58 människor och skadade över 500 under masskjutningen i Las Vegas.

Sedan tog han sitt eget liv.

– Det var en handling av ren ondska, säger president Donald Trump i ett tal från Vita huset.

1 av 22 | Foto: AP
En äldre bild av gärningsmannen Stephen Paddock.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING:

Det är tidig morgon i Las Vegas, men det betyder inte att människor sover. På polisens uppmaning har många sökt sig till Labor Health & Welfare Clinic för att ge blod till Stephen Paddocks offer. Andra irrar omkring på gatorna, chockade efter vansinnesdådet som har dominerat nyhetssändningarna under hela natten.

Allt tyder på att Stephen Paddock hade detaljplanerat masskjutningen, som är den dödligaste i USA:s moderna historia. 64-åringen checkade in på Mandalay Bay Hotel vid South Las Vegas Boulevard redan i torsdag och hade minst tio vapen i packningen. Vid 22-tiden på söndagskvällen placerade han pekfingret mot avtryckaren på ett maskingevär och iscensatte blodbadet.

Offren såg han från sitt rum på den 32:a våningen: 22 000 människor som samlats på andra sidan ”The Strip” för att se de avslutande spelningarna under en tredagars countryfestival, Route 91 Harvest.

Sångaren Jake Owen hade gått av scenen och gett plats åt Jason Aldean när skottljuden började smattra. Owen och hans medlemmar tog skydd i turnébussen och klarade sig oskadda.

– Det var tur att vi inte hamnade i skottlinjen. Vi låg ner mitt av bussen och hörde skotten utanför. Det pågick i säkert tio minuter och var fullständig kaos. Jag lider så med alla drabbade. De var här för att ha kul – och förlorade sina liv, säger Jake Owen.

Ljudupptagningen från polisradion: ”Ska spränga oss in” 01:13

Stephen Paddock dödade minst 58 människor och skadade ytterligare över 500, som fördes till sjukhus.

När polisen sprängde dörren till hans hotellrum sköt han sig själv. 64-åringen hade, uppger flera medier, monterat en filmkamera och såg när polisen närmade sig hotellrummet.

Flera skjutvapen på hotellrummet

Enligt CNBC var Paddock vanligtvis bosatt i staden Mesquite, omkring en timmes bilfärd från Las Vegas, där han bodde i ett bostadsområde för äldre.

Paddock ska inte ha några kända terrorkopplingar och ska tidigare arbetat som revisor och haft både jägarlicens samt flygcertifikat uppger ABC News.

Strax efter beskedet att Paddock hittats död gick polisen ut och eftersökte en 62-årig kvinna som ska ha bott ihop med Paddock.

Senare meddelade polisen att hon inte längre var intressant för utredningen.

Anledningen att man eftersökte henne ska ha varit att Paddock använt sig av hennes id-handlingar. Hon ska själv inte ha befunnit sig i landet vid tidpunkten.

I samband med eftersökandet av Danley letade polisen även efter två fordon som tillhörde Paddock och som ska ha påträffats strax efteråt.

Brodern: ”Ingen ivrig pistol-kille”

Enligt NBC News var Paddock känd av lokalpolisen sedan tidigare men det dementeras av Mesquitepolisen som säger att man inte har något på honom.

– Han bor i vår stad men vi har inte haft någon kontakt med honom, säger Quinn Averett, talesman för Mesquitepolisen till The Guardian.

Brodern, Eric Paddock, säger till The Orlando Sentinel att han är ”fullständigt mållös” över uppgifterna om hans bror och att han inte kan förstå vad som hänt. Han förklarar vidare att han varit i kontakt med polisen och att sista gången han hörde från Stephen var efter orkanen Irma.

– Det var som om en asteroid föll från himlen. Han är ingen ivrig pistol-kille. Att han hade sådana vapen – hur i helvete fick han tag i automatiska vapen? Han har ingen militär bakgrund. Han är bara en kille som bodde i ett hus i Mesquite och körde till Las Vegas för att spela, säger brodern till The Guardian.

Trump: ”Inte lätt hitta svar”

Donald Trump kommenterade dådet tidigt i morse, lokal tid, och meddelade då att han ska åka till Las Vegas för att dela sorgen med de anhöriga.

– I sådana här tider söker vi en mening i kaoset och ett ljus i mörkret men svaren är inte lätta att hitta, säger USA:s president.

Det är oklart vilket motiv som låg bakom den dödliga attacken. Dock ska det inte finnas några uppenbara terrorkopplingar enligt polisen.

Trots det har terrorgruppen Islamiska staten via sitt propagandaorgan Amaq tagit på sig dådet, skriver bland annat brittiska Independent. Attacken ska vara ett svar på USA-koalitionens agerande och Amaq uppger att skytten konverterade till islam för ”flera månader sedan”.

Senare meddelade FBI att utredarna inte hittat några kopplingar till internationella terrorgrupper.

5 dödligaste masskjutningarna i USA 00:38
ARTIKELN HANDLAR OM